19 Aralık 2019 Perşembe

Avrupa Konseyi’nden Urla Belediye Başkanı Oğuz’un tutuklanmasına tepki

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape, İzmir’in Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un tutuklanmasına ve görevden alınmasına tepki gösterdi.

BOLD Knape’nin yaptığı yazılı açıklamada, Oğuz’un 31 Mart yerel seçimlerinde halkın özgür iradesiyle seçildiği belirtildi ve “tutuklama kararının, bu tür uygulamalara yönelik ağustos ayında dile getirilen endişeleri yeniden canlandırdığı” ifade edildi.

Açıklamada, yerel yönetim temsilcilerine yönelik orantısız yargı süreci kullanımı ve bu kişilerin yerine yetkililer tarafından atama yapılmasının, “Türk halkının demokratik tercihi ve Türkiye’de yerel demokrasinin işlemesini sarstığı” kaydedildi.

YERİNE KAYMAKAMIN ATANMASINA TEPKİ

Kongre’nin bu tür uygulamalara yönelik endişelerini sürekli dile getirdiği kaydedilen açıklamada, görevden alınanların yerine atamaları yetkililerin değil, belediye meclisinin yapması yolundaki çağrı yinelendi.

Açıklamada, bu konuların Türkiye’yi ekim ve kasım aylarında ziyaret eden raportörün kaleme alacağı raporda da ayrıntılı bir şekilde ele alınacağı bildirildi.

“Hizmet Hareketine” mensup olmakla suçlanan Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz’un yerine, Kaymakam Önder Can Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmişti.

YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİ

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Avrupa Konseyi içinde yerel yönetimleri temsil eden bir kurum. Biri yerel yönetimler odası, diğeri de bölgesel yönetimler odası olmak üzere iki meclise ayrılıyor. Kongre, bir sekretarya ve kongre tarafından 5 yılda bir seçilen bir genel sekretere sahip.

Avrupa Parlamentosu Saharov Ödülü, İlham Tohti’ye verildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder