20 Aralık 2019 Cuma

Libya hükumeti, Türkiye’yle askeri-güvenlik iş birliği anlaşmasını onayladı

Libya’da Ulusal Mutabakat Hükumeti, Türkiye ile imzalanan güvenlik ve askeri işbirliği anlaşmasını onayladı. Bakanlar Kurulu’nun kararı oy birliğiyle aldığı açıklandı.

BOLD Libya’da Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH), Türkiye ile 27 Kasım’da imzalanan Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’nı onayladı. Açıklama, Libya’nın geçici Ulusal Mutabakat Hükumeti’nce yapıldı.

UMH açıklamasında Libya Bakanlar Kurulu’nun mutabakat muhtırasını oy birliğiyle kabul ettiği bildirildi.

TBMM DIŞİŞLERİ KOMİSYONUNDA KABUL EDİLDİ

Anlaşmaya göre, Libya’nın talebi doğrultusunda Türkiye’nin ülkeye asker gönderebileceği belirtiliyor. Taraflar arasında ayrıca istihbarat alanında iletişim kurulacak.

Türkiye ile Libya arasında güvenlik ve askeri işbirliği mutabakatına ilişkin teklif pazartesi günü TBMM Dışişleri Komisyonunda görüşülerek oy çokluğuyla kabul edilmişti. Mutabakatın önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulunda ele alınması bekleniyor.

İŞLER: LİBYA’YA ASKERİ DESTEK GÖNDERİLEBİLİR

Türkiye’nin Libya Özel Temsilcisi ve AKP Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Libya’da meşru hükumete destek olduklarını ve talep olursa askeri güç gönderilebileceğini söyledi.

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde (ORSAM) “Libya Krizi ve Türkiye – Libya İlişkileri” başlıklı konferansta konuşan İşler, “Asker gönderimini karşı ülke istemedikçe yapamazsınız. Talep edilirse söz konusu. Somali, Katar örneklerinde olduğu gibi askeri bakımından yardımcı olunması talep edildiğinde askeri güç gönderilir. Bu, muharip güç olmak zorunda değil, barışa katkı vermesi amacıyla gidebilir” dedi.

HAFTER, TRABLUS’U TAMAMEN KUŞATTI

UMH’ye karşı mücadele eden General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) komutanlarından Tuğgeneral Halid el-Mahcub, çarşamba günü itibariyle Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin elindeki başkent Trablus’un tamamen kuşatıldığını açıklamıştı.

27 KASIM’DA İMZALANDI

Anlaşma 27 Kasım’da UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Es-Serrac’ın İstanbul’da Dolmabahçe Ofisi’nde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede imzalandığı duyurulmuştu.

İki ülke aynı tarihte Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasını içeren bir mutabakat da imzalamıştı.

TALEP GELİRSE HAK DOĞAR

Mutabakat, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirmişti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebileceğini” belirtmişti.

Erdoğan, geçen hafta TRT yayınında “Libya’nın talep etmesi halinde asker gönderilmesi için hak doğar” ifadelerini kullanmıştı.

Perşembe günü Türk medyasına da yansıyan Arap medyası kaynaklı haberlerde Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Türkiye’den asker ve ekipman desteği talebinde bulunma kararı aldığı iddia edilmişti.

LİBYA İÇ SAVAŞI

2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen Libya, BM’nin de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Fransa, Rusya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Türkiye, Libya konusunu görüşmek üzere Moskova’ya heyet gönderiyor

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder