18 Aralık 2019 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan Uygurlara zulmü eleştiren Mesut Özil’e destek

Çin’in Uygurlar’a yönelik hak ihlallerine karşı sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunduğu için Çin’de tepki gören Arsenal oyuncusu Mesut Özil’e ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan destek geldi.

BOLD – Arsenal’de oynayan Türk kökenli Alman futbolcu Mesut Özil’in sosyal medya hesabında Çin’in Uygurlara uyguladığı baskıyı eleştirmesine ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan destek geldi.

Pompeo Twitter’dan paylaştığı mesajda “Çin Komünist Partisi’nin propaganda medyası Mesut Özil ve Arsenal’in bu sezonki bütün maçlarını sansürleyebilir ancak gerçekler her zaman galip gelecektir” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Çin Komünist Partisi, Uygurlar ve diğer dini inançlara mensup olanlara yönelik insan hakları ihlallerini saklayamaz” diye yazdı.

MESUT ÖZİL’İN PAYLAŞIMLARI

Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil, 13 Aralık’ta Instagram hesabından yaptığı bir paylaşımda, Çin yönetiminin Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Müslüman Uygurlar’a baskı uyguladığını ve Doğu Türkistan olarak bilinen bu bölgedeki camilerin kapatıldığını, halkın zorla kamplara götürüldüğünü yazmıştı.

Mesut Özil, “Ey Doğu Türkistan” ifadesiyle paylaştığı mesajda “Kur’anlar yakılıyor, camiler kapatılıyor, medreseler yasaklanıyor, din alimleri birer birer öldürülüyor. Tüm bunlara rağmen Ümmeti Muhammed suskun, sesi çıkmıyor” ifadelerini kullanmıştı.

ÇİN’DEN ÖZİL’E TEPKİ

Bunun üzerine Çin devlet televizyonu CCTV, Mesut Özil’in formasını giydiği Arsenal’in Manchester City ile oynadığı maçı yayınlamamıştı.

Çin Dışişleri Bakanlağı da Özil’in konu hakkında yanlış bilgi sahibi olduğunu ileri sürmüştü. Çin yönetiminden Özil’e, Doğu Türkistan’ı ziyaret edip, “gerçekleri görme” çağrısı yapılmıştı.

Çin Futbol Birliği de Özil’in yorumunun kabul edilemez olduğunu ve bu ifadelerin Özil’in Çin’deki hayranlarını ‘kırdığını’ ifade etmişti.

ARSENAL, ÖZİL’E SAHİP ÇIKMADI

Mesut Özil’in 13 Aralık’ta yaptığı paylaşımın ardından, Arsenal yetkililerinden ‘Yayınladığı içerik tamamen Özil’in kendi kişisel görüşüdür. Bir futbol kulübü olarak Arsenal, her zaman siyasete karışmama prensibini gözetmiştir’ açıklaması geldi.

Dünyanın en çok takip edilen futbol ligi olan Premier Lig’in özellikle Uzak Doğu Asya’daki ülkelerde yayın haklarından ve reklamlardan büyük gelirler elde ettiği biliniyor.

İngiltere’de bu sebeple çoğu lig maçı öğlen saatlerinde oynanıyor. Maçlar naklen yayınlanırken Uzak Doğu’daki futbolseverler akşam saatlerinde maçları canlı olarak takip edebiliyor.

YAYA TOURE’DEN ÖZİL’E ELEŞTİRİ

Mesut Özil’e, beş aydır Çin liginde oynayan müslüman futbolcu Yaya Toure’den ise eleştiri geldi. Kendisinin de Özil gibi Müslüman olduğuna vurgu yapan Toure durumun ‘karmaşık’ olduğunu ancak futbola siyasetin karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Toure, “Futbolcular futbolla, siyasetçiler de siyasetle ilgilenmeli. Çünkü bu tür şeylere karışamazsınız; karışırsanız çok sorun çıkarır. Bir Müslüman olarak durum karmaşık, bu da onun kendi tercihi. Ama bence böyle söylemesi yanlıştı” değerlendirmesini yaptı.

Özil’in Uygur yorumları nedeniyle Çin televizyonu Arsenal maç yayınını iptal etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder