18 Aralık 2019 Çarşamba

Dışişleri Bakanlığı, ABD Senatosu’nun yaptırım kararını “saygısızlık” olarak niteledi

Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresinin Türkiye’ye yaptırım içeren kararına tepki gösterdi. Açıklamada, “Yasa, Kongrenin egemen bir devlet olarak aldığımız kararlara karşı saygısızlığının sürdüğünü göstermektedir” denildi.

BOLD ABD’de Türkiye’ye S-400 yaptırımları uygulanmasını ve F-35 satışının yasaklanmasını da içeren yasa tasarısının Temsilciler Meclisinden sonra ve Senato’dan da geçmesine Dışişleri Bakanlığından tepki geldi.

HASMANE UNSURLAR YER ALIYOR

Tasarıda Türkiye’ye karşı “hasmane unsurların” yer aldığı belirtilen açıklamada, “Türkiye’ye düşman çevrelerin etkisiyle iç siyasi hesaplaşmaların peşinde koşan Kongre üyelerinin, ABD-Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi vizyonuna zarar vermeye devam ettiği” kaydedildi.

“Türkiye’nin aleyhindeki bu tasarruflara karşı” gerekli tedbirleri alacağını belirten Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Tehdit ve yaptırım dilinin, Türkiye’yi ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli adımları kararlılıkla atmaktan asla vazgeçiremeyeceğini bir kez daha hatırlatırız” ifadeleri kullanıldı.

AKIL DIŞI HASMANE TUTUM

Bakanlığın açıklamasında, “Bu yasa çerçevesinde ülkemizin tüm yükümlülüklerini yerine getirdiği F-35 programına katılımının haksız bir şekilde engellenmesi, S-400 tedariğimizle ilgili olarak ülkemize yaptırım çağrısının yinelenmesi, benzer şekilde yasada Türk Akım projesine de yer verilmesi, Kongre’nin egemen bir devlet olarak aldığımız kararlara karşı saygısızlığının ve akıl dışı hasmane tutumunun sürdüğünü göstermektedir” ifadesine yer verildi.

KIBRIS’TA TEHLİKELİ BİR TIRMANIŞA YOL AÇACAK

Senato’dan geçen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın (NDAA), Güney Kıbrıs’a 1987 yılından bu yana uygulanan silah ambargosunun koşullu olarak kaldırılmasını öngören bölümleri de Dışişleri Bakanlığı tarafından eleştirildi. Bakanlık açıklamasında bu adımın “Ada’daki çözüm çabalarına sekte vurmaktan ve tehlikeli bir tırmanışa yol açmaktan başka bir sonuç doğurmayacağı” belirtildi.

ABD Senatosu’nda, Türkiye’ye yaptırım öngören ‘savunma bütçesi’ yasa tasarısı kabul edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder