18 Aralık 2019 Çarşamba

ABD Başkanı Trump’ın Temsilciler Meclisindeki azil oylaması bugün yapılacak

“Görevini kötüye kullanmak” ve “Kongrenin işleyişini engellemek” ile suçlanan ABD Başkanı Trump hakkındaki azil oylaması Temsilciler Meclisinde bugün yapılıyor.

BOLD Temsilciler Meclisinin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Donald Trump ile ilgili azil oylamasının, daha önce beklendiği gibi Çarşamba günü Temsilciler Meclisinde yapılacağını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, yerel saatle öğleden sonra yapılacak oylama öncesinde taraflar konuyla ilgili şahitleri dinleyecek.

“KİMSE YASALARIN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR”

Meclisin, Amerikan Anayasası tarafından kendine verilen en önemli görevlerden birini yerine getireceğini ifade eden Nancy Pelosi, tüm parlamenterlere ettikleri yemine sadık kalma ve ülkenin anayasasını koruma çağrısı yaparak, “Amerika’da kimse yasaların üstünde değildir” ifadesini kullandı.

TRUMP: BU BİR DARBE GİRİŞİMİ

Trump ise Demokratlar ve Nancy Pelosi hakkında sert sözler sarf etti. Muhalefetteki Demokratların “Amerikan demokrasisine açık bir savaş ilanında” bulunduğunu öne süren Trump, başlatılan azil sürecinin şahsına karşı yapılan “darbe girişimi” olduğunu savundu. “Bu, hukuk dışı partizan bir darbe girişimi. Tarih sizi yargılayacak” dedi.

Pelosi’ye altı sayfalık açık bir mektup kaleme alan Trump, Demokratların kendilerine verilen yetkiyi, anayasaya aykırı bir biçimde kötüye kullandığını ifade ederek, “Geçersiz bir azil sürecini devam ettirerek, anayasaya ettiğiniz yemini bozuyorsunuz. Tarih sizi çok sert bir biçimde yargılayacak” diye yazdı.

“CADI MAHKEMESİ BİLE DAHA KANUNİ”

Trump, mektubunda ABD’nin Massachusetts eyaletinde 17. yüzyılda kurulan ve bir grubu “cadılıkla” suçlayan mahkemelere de atıfta bulunarak “Salem Cadı Mahkemelerindeki sanıklara bile daha fazla hukuki hal verilmiştir” ifadesini kullandı.

PELOSİ: TRUMP ‘GERÇEKTEN HASTA’

Pelosi, Konge Binası’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, mektubu tamamen okumadığını, ancak “özünü gördüğünü ve Trump’ın “gerçekten hasta” olduğunu düşündüğünü söyledi.

Trump’la ilgili azil kararının çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar’ın Cumhuriyetçiler karşısında 36 üyelik üstünlüğü bulunuyor. Bu çerçevede Trump’ın azledilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

SENATO SON SÖZÜ SÖYLEYECEK

Eğer azil gerekçeleri ABD Kongresinin alt kanadında onaylanırsa Başkan Donald Trump, Andrew Johnson ve Bill Clinton’ın ardından ülke tarihinde Temsilciler Meclisince azledilen üçüncü başkan olabilir. Ancak bu sonuç, başkanlık görevinde kalmasına engel olmayacak. Zira Trump’ın kaderiyle ilgili mahkeme konumunda olan, yani son sözü söyleyecek makam Senato. Ancak Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’dan Başkan’ın görevden alınması kararına destek çıkması beklenmiyor.

Araya girecek Noel ve Yılbaşı tatilinin ardından 2010’nin ilk günlerinde Senatodaki azil yargılamasının başlaması bekleniyor. Ancak Cumhuriyetçiler’in çoğunluğu oluşturduğu 100 üyeli Senatodaki mevcut tablo, 53 Cumhuriyetçi, 45 Demokrat iki de bağımsız üye şeklinde. Azil kararının çıkması için salt değil, üçte ikilik bir çoğunluk gerekiyor.

Yani Başkan’ın görevden alınması için ise 67 senatörün oyuna ihtiyaç var. Bu durumda mevcut yapıya bakıldığında Senato’da Trump’ın azledilmesi ihtimali güç görünüyor.

Daha önce eski başkanlar Andrew Johnson ve Bill Clinton Temsilciler Meclisinde azledilmiş, Senatodaki yargılama sonunda ise iki isim için de görevden alınmama yönünde karar çıkmıştı.

Eski Başkan Richard Nixon ise hakkındaki azil soruşturması sonunda azil oylaması yapılmadan istifa etmişti.

Senato’daki yargılamanın Ocak 2020’de gerçekleşmesi ve Amerikan basınına yansıdığı kadarıyla da 15 gün sürmesi planlanıyor.

İKİ PARTİ ARASINDA TANIK TARTIŞMASI

Temsilciler Meclisindeki oylama öncesinde Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında Senato’da yapılacak yargılama sürecine ilişkin tartışma kızışmış durumda. Demokratlar Senato’daki yargılama sürecinde aralarında Beyaz Saray Genel Sekreteri Mike Mulvaney ve Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton gibi dört üst düzey ismin tanık olarak dinlenmesini talep ediyor.

Cumhuriyetçi Partinin Senatodaki lideri Mitch McConnell ise yargılama sürecinde tanıkların dinlenip-dinlemeyeceğine ilişkin kararın açılış sunumlarının ardından yapılacak oylamaya tabi olması gerektiğini söyledi.

Demokratlar’ın Senatodaki lideri Chuck Schumer ise Senato Çoğunluk lideri Mitch McConnell’ın Senatoyu “örtbas” girişimi için kullandığını savundu.

TUMP’IN AZLİNE DESTEK YÜRÜYÜŞLERİ

Bu arada Boston, New York, New Orleans ve Los Angeles gibi ülkenin pek çok büyük şehrinde Başkan Trump’ın azil sürecine destek veren gösteriler düzenlendi.

TRUMP’A YÖNELİK AZİL SORUŞTURMASI

ABD Temsilciler Meclisinde başlatılan soruşturmada Trump’ın ABD’de gelecek yıl yapılacak seçimlerde avantaj sağlamak için Ukrayna hükumetine baskı yapıp yapmadığı sorusuna yanıt aranmıştı.

Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensiy’den 2020 yılı seçimlerindeki potansiyel rakibi Joe Biden’a zarar vermek için Ukrayna’da bir doğal gaz şirketinde çalışmış olan oğlu hakkında yolsuzluk soruşturması açılmasını istediği iddia edilmişti. Trump’ın soruşturmanın açılması için Ukrayna’ya yapılması planlanan 400 milyon dolarlık askeri yardımı baskı aracı olarak kullandığı ileri sürülmüştü.

ABD Senatosu’nda, Türkiye’ye yaptırım öngören ‘savunma bütçesi’ yasa tasarısı kabul edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder