27 Temmuz 2020 Pazartesi

Polonya, Türkiye’de tartışmaların odağındaki İstanbul Sözleşmesi’nden çekiliyor

Polonya, Türkiye’de de tartışma konusu olan kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin İstanbul Sözleşmesi’nden çekiliyor. Ülkede iktidarda olan aşırı muhafazakârlar, sözleşmenin “Katolik aile geleneklerine aykırı” olduğunu belirtiyor.

BOLD – Polonya’da aşırı muhafazakâr iktidar, kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadele konusunda Avrupa devletleri tarafından ortaklaşa hazırlanmış ilk ve tek hukuksal enstrüman olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek için hazırlık yapıldığını açıkladı.

Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, ülkesinin sözleşmeden çekilme sürecini 27 Temmuz Pazartesi günü başlatacağını bildirdi.

Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro

Ziobro, “ideolojik unsurlar içerdiğini” iddia ettiği sözleşmeyi, “okullarda çocuklara toplumsal cinsiyetin öğretilmesini zorunlu kıldığı” gerekçesiyle “zararlı” gördüklerini söyledi. Ziobro, Adalet Bakanı olmadan önce de sözleşme için “feminist lobinin eşcinsel ideolojiyi meşru kılma hedefiyle icat ettiği bir belge” ifadelerini kullanmıştı.

Çalışma Bakanı Marlena Maciag da geçen hafta ülkedeki Katolik bir TV kanalına yaptığı açıklamada sözleşmenin feshi için ihbar hazırlıkları yaptıklarını belirtmişti.

MUHAFAZKAR İKTİDARIN HEDEFİNDEYDİ

Polonya’da iktidardaki Hak ve Adalet Partisi (PiS), kendisi gibi aşırı muhafazakâr koalisyon ortaklarıyla beraber, İstanbul Sözleşmesi konusunda Katolik Kilisesi’yle aynı çizgide hareket ediyor. Sözleşmenin “Polonya’nın Katolik aile değerlerine aykırı olduğunu” savunuyor.

Bu partiler ve Katolik Kilisesi’nin desteğiyle geçtiğimiz günlerde az farkla da olsa yeniden devlet başkanı seçilen Andrzej Duda, seçim kampanyası sırasında sözleşme aleyhinde açıklamalarda bulunmuştu.

Polonya’da 2015 yılında iktidarda olan merkez sağ sözleşmeyi onaylamıştı.

Polonya, sözleşmeden çekilirse ilk kez bir Avrupa Birliği üyesi ülke İstanbul Sözleşmesi’ne taraf olmayı bırakmış olacak.

KARAR PROTESTO EDİLDİ

Polonya’da iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, başta başkent Varşova olmak üzere ülkedeki birçok kentte çoğu kadın binlerce kişi tarafından protesto edildi. Protestocular ellerinde “PiS kadınlar için cehennem” dövizli pankartlar taşıdı.

AVRUPA KONSEYİ KAYGILI

Polonya’nın sözleşmeden çekileceğini ilan etmesi, sözleşmenin hazırlandığı Avrupa Konseyi’nde kaygıyla takip ediliyor.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, “Polonya’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemesi gerektiğini” bildirdi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Genel Sekreter, Polonya hükümetinden gelen açıklamaları “alarm verici” bulduğunu saklamadı.

Avrupa Konseyi, Polonya’nın sözleşmeden çekilmesinin başka Avrupa ülkeleri için örnek oluşturma olasılığından da çekiniyor.

Avrupa Konseyi üyesi olup sözleşmeyi henüz imzalamamış sadece iki ülke var: Rusya ve Azerbaycan. Sözleşmeyi imzalamış olup henüz onaylamamış ülkeler ise Bulgaristan, Çekya, Macaristan, Ermenistan, Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Moldova, Slovakya, Ukrayna ve Birleşik Krallık.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Tam açılımı “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan belge, Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldı. Kadın hakları açısından uzman kuruluşların “altın standart” olarak tanımladıkları sözleşmenin İstanbul’da imzaya açılması için olağanüstü çabalayan Türkiye, belgeyi ilk imzalayan ve ilk onaylayan devlet olarak tarihe geçti.

Polonya sözleşmeyi feshi ihbar ederse, onlarca yıl sonra ilk defa bir Avrupa devleti bir Avrupa Konseyi sözleşmesinden çekilmiş olacak. Avrupa’da demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin yaratıcı ve koruyucusu olan Avrupa Konseyi’nde bu durum “insan hakları sistemi açısından ürkütücü senaryo” olarak değerlendiriliyor.

Amerikan kamu radyosu Hizmet Hareketi’nin yaşadığı zulmü anlattı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder