Bilal Erdoğan’ın Harf İnkılabına yönelik açıklamalarını eleştiren Tarihçi Sinan Meydan, Türkçe’ye uymadığı için Osmanlı aydınlarının 1850’lerden beri alfabe değişimini tartıştığını söyledi.
BOLD- CNN Türk kanalında Hakan Çelik’e konuk olan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, Harf İnkılabı’na yönelik fikirlerini paylaştı.
NEDEN ÇİN, JAPONYA DEĞİŞTİRMEDİ
İlkokul yıllarındaki tarih derslerinde Harf İnkılabının işleniş şekline dair anılarını paylaşan Bilal Erdoğan, “Çok net bir şekilde alfabemizden dolayı geri kaldığımız bize anlatıldı. O zaman sorgulamamıştım ama sonradan düşününce… O zaman komşumuz Yunanistan niye alfabesini değiştirmemiş? Komşumuz Gürcistan… Hadi Gürcistan’ı çok ileri bir ülke olarak değerlendirmeyelim. Japonya niye alfabesini değiştirmemiş? Çin niye alfabesini değiştirmedi? O zaman insan diyor ki demek ki gelişmenin alfabeyle bir alakası yokmuş” dedi.
E O ZAMAN NEDEN YAKALAYAMADIK
Cumhuriyetin ilk yıllarında hayata geçirilen diğer yenilikleri de eleştiren Erdoğan, ”Kıyafetini değiştirmeden gelişen de var. O zaman niye kıyafet değiştirmeyi gelişmeyle irtibatlandırmışız? Yani şekil olarak değişmenin ruh olarak değişmeyle ilişkisi öyle sanıldığı gibi kolay değil. Şeklinizi de değiştireceksiniz de sonra Batı gibi teknolojide, bilimde, fende ilerleyeceksiniz de… E bu kadar şeklimizi benzettik, o zaman niye yakalayamadık bugüne kadar?” ifadelerini kullandı.
Sosyal medyada gündem olan röportajla ilgili sosyal medya kullanıcılarından, Ayasofya’dan sonra sıra inkılaplara geldi yorumları geldi.
OKUMA YAZMA YÜZDE 10 BİLE DEĞİLDİ
Öte yandan tarihçi yazar Sinan Meydan’dan Bilal Erdoğan’ın Harf İnkılabına yönelik sözlerine cevap niteliğinde paylaşım geldi. Ülkelerin neden alfabelerini değiştirmediğini açıklayan Meydan, ”Yunan alfabesi Yunan diline,Çin harf sistemi Çin diline uygundu; Osmanlı’nın kullandığı Arap-Fars harfleri ise Türk diline uygun değildi. Harf Devrimi yapılırken Türkiye’de okur-yazar oranı yüzde 10 bile değildi. Osmanlı aydınları 1850’lerden beri alfabe değişimini tartıştı” diye konuştu.
Yunan alfabesi Yunan diline,Çin harf sistemi Çin diline ugundu; Osmanlı'nın kullandığı Arap-Fars harfleri ise Türk diline uygun değildi.
Harf Devrimi yapılırken Türkiye'de okur-yazar oranı yüzde 10 bile değildi
Osmanlı aydınları 1850'lerden beri alfabe değişimini tartıştı. https://t.co/Z5fgJ1kLI1— Sinan Meydan (@SMEYDAN) July 26, 2020
Bilal Erdoğan: Kendimi anlatmayı 17/25 Aralık’tan önce yapmalıydım
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder