3 Eylül 2020 Perşembe

Balık yağı alırken dikkat: Ayçiçek yağı çıkabilir

Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için sıklıkla tercih edilen Omega 3 zengini balık yağlarına karşı uzmanlar uyardı. Çok ucuz ürünlerden kaçınmak gerektiği zira ayçiçek yağı çıkabileceği, tek tek paketli formların kullanılmasının önemi vurgulandı.

BOLD – Yaklaşan sonbahar ile artacak mevsimsel hastalıklar, Kovid-19 salgını ve okulların 21 Eylül’de yüz yüze eğitime geçeceğinin açıklanması aileleri, evlatlarının bağışıklığı konusunda tedirgin etti. Birçok ebeveyn bu tabloda metabolizmayı kuvvetlendirmek için Omega 3 yağ asitleri kaynağı balık yağını tercih ediyor ancak uzmanlar, kullanım ile ilgili uyarıda bulundu. Havadaki oksijenle buluşmanın oksidasyona bunun da koku, içerik ve etkinliğin azalmasına yol açtığına işaretle problemi ortadan kaldırabilmek için güncel teknolojilerle üretilenlerin alınması tavsiye edildi.

OMEGA 3 SATIYORUM DİYEN ÇOĞU MARKANIN ÜRÜNÜNDE OMEGA 3 YOK

Uzman Eczacı Levent Gökgünneç, “Omega 3 söz konusu olunca dünya pazarında kirlilik yaşanıyor. Eczaneden güvenilir olanı bulup, almak zorlaştı. ‘Omega 3 satıyorum’ diyen çok sayıda markanın içeriğinde Omega 3 yok. Omega 3, EPA-DHA söz konusu olduğunda biraz pahalı dolayısıyla çok ucuz olduğunda bilinmelidir ki ayçiçek yağı alınması ihtimali yüksek” diye konuştu.

KALP HASTALIKLARINDAN KANSERE GENİŞ YELPAZE SÖZ KONUSU

Omega 3 takviyesinin önemine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, anne babaları ikaz ederek “Omega 3 eksikliği yaşayan bebeklerde ileri ki yaşlarda kronik hastalıklar, kalp damar sistemi rahatsızlıkları, şişmanlık, tip 2 diyabet, kanser gibi problemler diğer bebeklere oranla daha fazla görüldüğü aktarılıyor” dedi.

HAFTADA EN AZ İKİ DEFA HER BİRİ 250 GR OLACAK ŞEKİLDE

İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayper Somer da şu bilgileri verdi: “Omega 3’ün en önemli iki bileşeni EPA ve DHA. Özellikle beyin dokusunda DHA oranı daha yüksek. İhtiyacın karşılanması için haftada en az iki kez her biri 250 gr olacak şekilde yağlı balık, bitkisel olarak keten tohumu, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller vs. tercih edilebilir. Ancak beslenme ile her zaman ihtiyaç karşılanmayabilir.”

YAKLAŞIK 20-24 GÜNDE DEĞERLERDE BOZULMA BAŞLIYOR

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Cihan Avaroğlu ise oksidasyon riskine ilişkin “Yaklaşık 20-24 günde değerlerde bozulma başlar. Bu nedenle güncel teknolojilerle üretilmiş, tek tek paketli formlar tercih edilmeli” önerisinde bulundu.

Mersin’de vaka sayısında korkutan artış

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder