4 Eylül 2020 Cuma

Karayalçın’dan ilginç çıkış: HDP de İyi Parti de aynı ittifakta olmalı

MHP ve AKP’nin İyi Partiyi Cumhur İttifakı’na davet ettiği bir dönemde CHP’nin etkili isimlerinden Murat Karayalçın önümüzdeki seçimler için HDP’nin de İyi Partinin de eş zamanlı olarak içinde yer aldığı bir ittifak kurulması gerektiğini söyledi.

BOLD – Eski SHP Genel Başkanı ve eski başbakan yardımcılarından Murat Karayalçın, seçimlerin 2023’ten önce yapılacağını belirterek ittifak modelinin genişlemesi gerektiğini söyledi. Karayalçın, “Bence şu anda tartışılması gereken en önemli konu ittifakların nasıl şekilleneceği, nasıl yapılacağı üzerine olmalı” dedi.

HDP’NİN SEÇİMLERE BÜYÜK KATKISI OLDU

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Murat Karayalçın, olası bir seçimle ilgili, “Türkiye siyaseti 2017’den beri yeni bir dönemin içine girdi. Bu yeni dönemde siyaset yapma biçimini bana göre iki unsur belirliyor. Bunlardan birincisi Cumhurbaşkanı’nın iki turlu seçimle seçilmesi, ikincisi de partilerin seçim süreçlerinde ittifak kurmaları. Partiler bu yeni dönemin bilincine göre davranmaya başladılar. 2018-2019 seçimlerinde kısmı ittifaklarla ve dolaylı ittifaklarla sonuç alınmaya çalışıldı. Belediye seçimlerinde HDP’nin adı hiç anılmıyordu ama CHP’nin seçim başarısında HDP’li seçmenlerin çok büyük katkısı olmuştu” dedi.

CHP EN GENİŞ İTTİFAKI KURMALI

Seçimler resmen 2023’te ama daha önceki bir tarihte Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin olacağını öne süren Karayalçın, “Bu seçimle birlikte milletvekili seçimleri de yapılacak. Bence şu anda tartışılması gereken en önemli konuda ittifakların nasıl şekilleneceği, nasıl yapılacağı üzerine olmalı. CHP’nin yapması gereken şey AKP’yi demokratik yollardan devirecek en geniş siyasi ittifakı kurmasıdır” dedi.

HDP VE İYİ PARTİ İTTİFAKTA OLMALI

2006 yılında İtalya’da 18 partili bir ittifak kurulduğunu hatırlatan Karayalçın, “Orada şunu gördük; partiler farklı olsa bile asgari müşterek temelde yan yana gelip sonuç alabiliyorlar. Şimdi böyle bir ittifakın kurulması CHP’nin izleyeceği yol ve yöntemle belirlenecektir” dedi. İttifakta HDP’nin de İyi Parti’nin de eş zamanlı ittifakta yer alması gerektiğini belirten Karayalçın, “‘HDP olmasın ben İyi Parti ile yaparım’ ya da ‘İyi Parti olmasın ben HDP ile ittifak yaparım’ diyemez, dememelidir. Çünkü böyle bir şey derse AKP’nin demokratik yollardan devrilmesi için sorumluluk taşıyan güçlerin tümünü elde tutamaz ve harekete geçirmez” dedi.

Uşak’ta gözaltındaki kız öğrenciler adliyeye sevk edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder