5 Eylül 2020 Cumartesi

Bu rakamlar bakanlığın açıkladığı vaka sayısındaki soru işaretlerini artırdı

Sağlık Bakanlığının resmi açıklamasına göre bugüne kadar Kovid-19 teşhisi konan kişi sayısı 276 bin. Ancak koronavirüs teşhisi konulan ve evde izolasyonda kalması gerekirken seyahat yolunda yakalanın kişi sayısı 153 bin. Bu rakam bakanlığın açıkladığı rakam üzerindeki soru işaretlerini artırdı.

BOLD – Koronavirüs teşhisi koyulan ve evde izolasyonda kalması gereken 153 bin kişinin iller arası seyahate yeltenirken yakalandığı ortaya çıktı. Bu rakam bakanlığın açıkladığı vaka verilerinin doğruluğunu tartışmalı hale getirdi.

UZAKTAN ÇALIŞMA ZİYARET İÇİN FIRSAT BİLİNDİ

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Türkiye’de son günlerde yeniden pik yapan koronavirüs salgınında dikkat edilmesi gerekenleri Yeni Şafak’a değerlendirdi. Kamuda ve özel sektörde vakaların önlenmesi için uygulamaya konulan ‘esnek mesainin’ sosyalleşmek için bir fırsat olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Kayıpmaz, “Aslında genelgenin hedefi hareketliliği azaltmaktı. Bununla birlikte esnek çalışmayla birlikte sosyalliğin arttığını gözlemledik. Bazı kimseler, uzun zamandır görmediği arkadaş ve akrabalarını ziyaret için bu günleri tercih etti” dedi.

ETKİNLİKLERDEN UZAK DURUN

Ankara başta olmak üzere bazı illerde vaka sayılarının sürekli arttığına dikkat çeken Kayıpmaz, “Özellikle bu illerdeki insanlarımızdan ricamız, bir kısıtlama kararına ihtiyaç duymaksızın, arkadaş buluşması, doğum günü kutlaması, toplu ziyafetler, kabul günleri, piknikler gibi etkinliklerden uzak durmalarıdır” dedi.

153 BİN KORONALI SEYAHATTE YAKALANDI

Kovid-19 pozitif olduğu veya Kovid-19 temaslı olduğu için karantinaya alınanların özellikle dikkat etmeleri gerektiğini belirten Kayıpmaz, “Karantinada kalması gereken kişilerin kapılarının eşiğinden adım atarak sosyal hayata katılma teşebbüsü ise hangi açıdan bakarsanız bakın kabul edilemez. Evde izole olmanız gereken durumda dışarıda geziyorsanız ki bu durumdaki 153 bin kişinin iller arası seyahate yeltendiğini öğrendik” dedi.

GAZİ’DE YOĞUN BAKIMLAR DOLDU

Gazi Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Arhan da Ankara’da artan koronavirüs vakaları nedeniyle yoğun bakım servislerinin yüzde yüz dolduğunu açıkladı. Kurban Bayramı sürecinde ve tatil döneminde kent dışına çıkanların Ankara’ya dönmesinin, vaka sayılarının artmasına yol açtığına dikkat çeken Arhan, “Hastane olarak kademeli bir şekilde başvuran hasta talebine göre Kovid-19 servisi ve yoğun bakım kapasitemizi imkanlarımız ölçüsünde artırdık. Şu anda 3 yataklı servisimiz ve 3 yoğun bakım ünitemizle Kovid-19 sağlık hizmetini sürdürüyoruz, servis ve yoğun bakımlarımızda doluluk oranı yüzde 100” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder