3 Eylül 2020 Perşembe

Yandaş avukatlar yeni baro kuramadı: Seçimlerde AKP istediğini alamayacak

AKP’nin ‘alternatif baro’ planı tutmadı. Meclis’ten geçen ‘çoklu baro’ kanunu sonrası İstanbul ve Ankara’da yenisini kurmak isteyen yandaş hukuk dernekleri, gerekli 2 bin imzayı toplayamadı. İktidarın Ekim ve Aralık’taki baro ve birlik seçimlerine müdahale fırsatı da kaçtı.

BOLD – Muhalif sivil toplum kuruluşlarına yasayla müdahalenin en açık misali diye yorumlanan çoklu baro kanunu, iktidarın beklentilerini karşılamadı. 15 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe giren yasaya göre en az 5 bin avukat bulunan illerde 2 bininin imzasıyla yeni baro kurulabileceği öngörülüyordu. Yandaş hukuk dernekleri liderliğinde İstanbul 2 No’lu Barosu’su için harekete geçen 4 avukat, 2 bin imzayı toplamadan ‘kurucular kurulu’ sıfatı ile 17 Ağustos’ta Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) müracaat etti. TBB de hazırladığı uhap.com.tr adlı özel sitede, kanunda hükmü olmamasına karşın elektronik imza almaya başladı. Ankara’da ise 2’nci baroyu isteyen avukatlar Yakup Erikel, Ali Aydın Akpınar, Eyüphan Korkmaz ve Mehmet Hakan Yılmaz, TBB’ye 21 Ağustos’ta başvuru yaptı.

İMZA BULUNAMAYINCA ERDOĞAN TERÖR KARTINI AÇTI

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre başkentte ve İstanbul’da, AKP desteğiyle çalışan avukatlar, aradan geçen zamana rağmen 2 bin imzaya ulaşamadı. Dün itibarıyla İstanbul’da ikinci baro amacıyla bin 280, Ankara’da 250 avukat imza verdi. Üstelik kamu avukatları da sürece dahil edildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün, avukat Ebru Timtik’in fotoğrafının asılması ile ilgili İstanbul Barosunu hedef göstermesinin arkasında da yeterli imza bulunamamasının yattığı iddia edildi. Erdoğan’ın mevcut baroları ve avukatları ‘terörle ilişkilendirerek’ avukatların yeni barolara geçmesine etkiye çalıştığı ileri sürüldü.

EN AZ 30 GÜN ÖNCEDEN ÇAĞRI YAPILMASI GEREKİYOR

Beklenen imzaların toplanamaması baro ve birlik seçimlerine AKP aleyhine etki edecek. Zira Avukatlık Kanunu’na eklenen geçici maddeye göre görev sürelerine bakılmaksızın tüm barolarda başkanlık, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri ile TBB delege seçimleri 2020 ekim ayı ilk haftasında; Birlik Başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri seçimleri de 2020 aralık ayında yapılacak. İstanbul ve Ankara’da yeterli imzaya ulaşamayan avukatlar, ekim ayında seçim yapma şansını kaybetti. Çünkü, yeni kurulan baronun TBB’de temsili için ilk seçimli genel kurulunu yapması gerekiyor. Yasaya göre bunun için de en az 30 gün önceden genel kurul çağrısı yapılmak zorunda.

HDP’li Polat’ın kaçırılma anına ilişkin görüntüler ortaya çıktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder