12 Kasım 2020 Perşembe

Adalet Bakanı Gül yargıyı uyardı!

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargıyı haksız tutuklamalarla ilgili uyardı. Gül, “Açılan davalarda mahkûmiyet oranı yüzde 46,8. Pardon dediğinizde, kusura bakmayın ama haksız yere içerde cezaevinde tutuklu kalan kişinin o günleri geri gelmiyor. Ticari itibarı, maddi kayıpları geri gelmiyor” dedi.

BOLD – Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Ceza Hukukunda Alternatif Çözüm Yolları Sempozyumu”nda yargıya uyarılar geldi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yargıda reform mesajı vermesinin ardından Adalet Bakanı Gül de hakim ve savcılara adalet uyarısında bulundu. Anayasa Mahkemesinin uygulanmayan CHP’li Enis Berberoğlu kararına isim vermeden değinen Gül, “Anayasa Mahkemesi karar verip mahkemenin uyar mı oymaz mı gibi bir öngörülebilirliğin olmadığı bir yerde bu anlamda yatırımda hukuk öngörülebilirliğinden bahsetmek mümkün değildir. Anayasa, hukuk uygulanmak için vardır. Hukukun öngörülebilir olması bu anlamda hayati önemdedir” dedi.

ADALET YERİNİ BULSUN İSTERSE KIYAMET KOPSUN

Yargı mensuplarının konjonktüre değil vicdana ve hukuka bakması gerektiğini söyleyen Gül, şöyle konuştu: “Bir dosyada verilen bir kararla ilgili ister kazanan ister kaybeden kim olursa aynı kararı verirdi denebiliyorsa işte orada adalet tecelli etmiştir. Çiftçisi esnafıyla toplumun yargıdan beklediği budur. Bırakın adalet yerini bulsun isterse kıyamet kopsun.

YARGI KONJONKTÜRE DEĞİL HUKUKA BAKAR

Bizim yargıçlardan yargı mensuplarından beklediğimiz, şu nasıl bakar, nasıl değerlendirir. Arkadaş, yargı konjonktüre bakmaz, yargı hatıra, birilerinin dediğine bakmaz, yargı vicdanına, hukuka bakar, Anayasa’ya bakar. Bizim beklentimiz budur. Siz vicdanınıza danışın, adalet yerini bulsun. Ne olursa olsun yargı mensuplarını yanında HSK vardır. Hiç kimsenin talimatına, telkinine bakarak değil, dosyaya bakarak, vicdanınıza göre karar verin. 83 milyon huzur içinde geleceğe daha güvenle baksın.”

ADALET EKONOMİK KALKINMANIN OLMAZSA OLMAZIDIR

Ekonomik kalkınmayla hukukun iç içe geçmiş kavramlar olduğunu belirten Bakan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Demokratikleşme ve erişilebilir adalet sistemini insan onurunu yükseltilmesinin bir gereği olarak görüyoruz. Aynı zamanda ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişimin olmazsa olmazı olarak görüyoruz. Üreten, insanımıza istihdam oluşturan ekonominin vazgeçilmez unsuru da hukuki öngörülebilirliktir. Ekonomik öngörülebilirlik ile hukuki öngörülebilirlik iç içe geçmiş kavramlardır. İşte yargı reformu belgemiz öngördüğümüz yeni düzenlemelerle ülkemizin önünü açacak, erişilebilir adalet sistemiyle yatırım ortamının iyileşmesine hizmet edecektir. Bugün yaptığımız çalışmaların temel amacı da hukuk devleti ilkesinin tamamıyla hayata geçmesi için gerekli adımların masaya yatırılmasıdır.”

PARDON DEDİĞİNİZDE KAYIPLARI GERİ GELMİYOR

Hukuksuz davalarla ilgili hakim ve savcılara uyarıda bulunan Gül, açılan davaların yarısının beraatle sonuçlandığına dikkat çekti. Gül, şunları söyledi: “2019 yılında savcılıklara gelen fiillerin yüzde 52,7’si hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş. Yani yarıdan fazlası takipsizlik kararıyla sonuçlanmış. Savcılıklara gelen dosyalar var. Bu kadar, 5 milyon dosya var, yarısından fazlası takipsizlikle, yani boşuna yargı sistemi meşgul edilmiş, vatandaş gitmiş gelmiş. Ama savcılık da bu anlamda hakkı teslim etmiş. Açılan davalarda mahkûmiyet oranı yüzde 46,8. Mahkemelerde verilen kararların yüzde 53,2’si beraat, hükmün açıklamasının geri bırakılması gibi kararlar. Yani açılan davaların yarıdan fazlası da yine beraatle ya da başka şekilde sonuçlanmış. Pardon dediğinizde, kusura bakmayın ama haksız yere içerde cezaevinde tutuklu kalan kişinin o günleri geri gelmiyor. Ticari itibarı, maddi kayıpları geri gelmiyor.”

TUTUKLAMALAR İSTİSNA OLMALI

Gül, “Anayasa Mahkemesi kararına uymayanlarla ilgili bir şey yapılacak mı?” sorusuna da şu cevabı verdi:  “Hâkim ve savcılardan beklentimiz kim ne der ne düşünür diye değil dosya hukuk ne der bu konuda bir uygulamanın yapılması. Milyonlarca dosya içerisinde belli dosyalar gündemi meşgul ediyor, bu konuda değerlendirmeye tabi tutuluyor. Asıl olan güncel meselelerden uzak bir şekilde hukukun adaletin tesisi. Verilen tüm kararlar hem Anayasa Mahkemesi hem AİHM ne demiş bu süreci takip eden bir yeni uygulamalarımız var. Bunlarla ilgili de ilave ne olur arayışı içerisindeyiz Bizim için ister yabancı ister yerli, yatırımcı, ister işçi ister çiftçi ne olursa olsun hukuk güvenliğini vatandaş lehine koruyacak; tutuklamaları keyfiliğinden uzak, tutuklaması istisna olarak değerlendiren, hukuk güvenliğini daha da güçlendiren uygulamaların hep beraber arayışlarını sürdüreceğiz.”

Hukuk krizde: Her iki davadan birinde adil yargılanma hakkı ihlal edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder