12 Kasım 2020 Perşembe

AİHM 14 yıl sonra “ifade özgürlüğü ihlali” dedi

2006 yılındaki Nevruz kutlamalarındaki konuşması sebebiyle tutuklanıp cezaevine giren Halil İmrek’in davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden 16 yıl sonra kara çıktı. AİHM konuşmayı ifade özgürlüğü olarak değerlendirdi.

BOLD – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2006 yılında Halil İmrek’in Newroz kutlamasındaki konuşmasına verilen cezanın ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi.

Halil İmrek 2006 yılında Emek Partisi’nin Adana’daki yöneticilerinden biriydi. 18 Mart 2006’da Adana’daki Nevruz kutlamalarına katıldı. Osmaniye’de 19 Mart 2006’da katıldığı kutlamada ise bir de konuşma yaptı. Halil İmrek iki programa katılması ve yaptığı konuşma gerekçe gösterilerek Nisan 2006’da gözaltına alındı. Hakkındaki suçlama ise terör örgütü propagandası yapmaktı.

İmrek dava sonucunda 1 yıl hapis cezası aldı. 2012’de karar Yargıtay tarafından onandı. Bunun üzerine İmrek, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirterek AİHM’e müracaat etti. AİHM ise 10 Kasım 2020 tarihli kararında, İmrek’e verilen cezayla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Kararda Türkiye’nin İmrek’e 5 bin avro manevi tazminat ödemesine de karar verildi.

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder