10 Kasım 2020 Salı

Sendikalardan direniş çağrısı

TBMM’de milyonlarca işçinin kıdem tazminatı, emeklilik ve iş güvencesi haklarını ortadan kaldıracak torba yasa teklifinin görüşmeleri sürüyor. Teklifin geri çekilmesi talebiyle eylemlerini sürdüren sendikalar, konfederasyonlara ortak ve sert mücadele çağrısında bulundu.

BOLD – Meclis Genel Kurulu’nda ‘istihdam paketi’ olarak bilinen ve esnek çalışma düzenlemelerini içeren torba yasa teklifinin görüşmelerine devam ediliyor. Türkiye’de her 4 işçiden 1’ini kıdem tazminatından edecek olan, işçilerin emeklilik ve iş güvencesi hakkını tırpanlayan maddeler henüz kabul edilmedi. Teklifin geri çekilmesi talebiyle eylemlerini sürdüren sendikalar konfederasyonlara ortak mücadele çağrısında bulunuyor.

SERT EYLEMLERLE TEPKİ VERİLMELİ

BirGün’den Rıfat Kırcı’ya konuşan Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Başkanı Kenan Öztürk, torba teklifin geri çekilmemesi durumunda bir sonraki adımın “tüm işçilerin kıdem tazminatı hakkını gasp etmek” olacağını vurguladı. Bu teklife artık daha sert eylemlerle tepki verilmesi gerektiğini belirten Öztürk, “Basın açıklamaları yapıldı, ortak deklarasyon yayımlandı. İşyerlerinde iş çıkışlarında alkışlı protesto yapıldı. Bir gelişme olmadı. Dolayısıyla üç konfederasyonun acilen yeni bir eylem kararı alması lazım” dedi.

ÖNCEKİ TEKLİFTEN DAHA TEHLİKELİ

İstihdam paketinin kamuoyunda da işçi düşmanı bir yasa olduğunun farkına varıldığını belirten Öztürk, “Daha önce kıdem tazminatının tasfiyesi gündemdeydi, bunu geri çektiler. Şimdi yeniden kıdem tazminatının tasfiyesi gündemde. Bu, kıdem tazminatıyla ilgili daha önceden getirdikleri yasa tekliflerinden çok daha tehlikeli. Biz sendikalar, konfederasyonlar, emek hareketi olarak bunu durduramazsak, yarın kıdem tazminatının tasfiyesi sadece 25 yaş altı ve 50 yaş üstü için değil, tüm işçiler için söz konusu olur” dedi. Öztürk, teklifin çekilmesi için üretimi durdurmak da dâhil her türlü eylemi yapmak zorunda olduklarını kaydetti.

DAHA ETKİLİ EYLEMLER HAYATA GEÇİRİLMELİ

DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da torba teklife karşı eylemlerin sertleşmesi ve protesto alanlarının genişlemesi gerektiğini dile getirdi. Serdaroğlu, “Diğer konfederasyonlara çağrıda bulunuyoruz. Bu sadece DİSK’in yapabileceği bir şey değil. Eylem programımızı tekrar oluşturduk ve sendikalara göndereceğiz. Daha etkili eylemleri hayata geçirmeye çalışacağız” dedi.

4 MİLYON İŞÇİNİN KIDEMİ TEHLİKEDE

Meclis’te bugün görüşmelerine devam edilecek olan ‘İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin iki yıla kadar belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılmasının önünü açıyor. Belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan işçiler kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve iş güvencesi haklarından yararlanamıyor. Söz konusu yaş grubundaki işçilerin sayısı 3-4 milyon civarında. Dolayısıyla teklif yasalaşırsa ülkede her dört işçiden biri kıdem tazminatı hakkını kaybedecek.

TÜİK yine şaşırttı: Salgın döneminde işsizlik 456 bin kişi azaldı!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder