11 Kasım 2020 Çarşamba

Kuzey Marmara Otoyolu’nun garanti parası da vatandaşın cebinden

Yap-işlet-devret yönteminde araç geçişleri beklenen sayının altında kalınca, AKP’nin garanti ettiği para, vatandaşın cebinden çıktı. Kuzey Marmara Otoyolu projesini yapan yatırım ortaklığına 1,4 milyar lira ödendi.

BOLD – AKP’nin yap-işlet-devret yönteminde kullandığı “garanti” sistemi, vatandaşın cebini boşaltmaya devam ediyor. Sisteme göre geçiş garantili köprü ve yol projeleri, garanti sınırının altında kalan geçişleri devletin kasasından, yani vatandaşın cebinden alıyor.

GEÇİŞ OLMASA DA PARASI ÖDENİYOR

Mega projeler olarak değerlendirilen Yavuz Sultan, Osmangazi köprüleri ile İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyol projeleri, Yap-İşlet- Devret (YİD) yöntemiyle ihale edildi. Buna göre ihaleyi kazanan şirket ya da ortaklık, inşaatı tamamladıktan sonra köprü ve otoyolu belli bir süre işletecek ve sonra devlete devredecek. Söz konusu projelere, devlet araç geçiş garantisi verdi. Geçişler, döviz cinsinden belirlendi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması durumunda aradaki farkı devlet ödüyor. Bu kapsamda yıl içinde Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri için garanti ödemesi yapıldığı daha önce kamuoyuna yansımıştı.

DÖVİZ YÜKSELDİKÇE, BORÇ DA ARTTI

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre, Kuzey Marmara Otoyolu’nun hizmete açılan bölümleri için de “araç geçişlerinin garanti sınırının altında kalması” nedeniyle ödeme yapılması gündeme geldi. Habere göre, devlet işletmeci şirkete 1.4 milyar TL ödedi. Kuzey Marmara Otoyolu’nu; AKP döneminde devletin düzenlediği birçok “dev” ihaleyi alan Kalyon, Cengiz, Kolin, Limak, RYS İnşaat ve Pak Yatırım ortak girişim grubu işletiyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder