12 Kasım 2020 Perşembe

Maden şirketi rüşvetle cezayı kuşa çevirdi

Eskişehir Kırka Borat Pentahidrat tesisi yapım işinin ihale edildiği şirkete, toplam 760 gün cezalı süre uzatımı ve 200 milyon TL ceza verildi. Şirketin rüşvetle cezayı 90 güne indirip ödemeleri 60 taksitte yapmak için protokol imzaladığı öne sürüldü.

BOLD – CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sayıştay’ın Etimaden raporlarına göre, Eskişehir Kırka Borat Pentahidrat tesisi yapım işinin bir şirkete ihale edildiğini ve şirketin işi belirlenen sürede teslim etmeyip defalarca cezalı süre uzatımı verildiğini söyledi. Oda TV’nin haberine göre Yavuzyılmaz, sözleşmenin 2012 yılında imzalandığını ve işin teslim tarihinin 2015 olduğunu, ancak şirketin işi süresinde tamamlayamadığını belirtti.

“GİZLİ PROTOKOL YAPILDI” İDDİASI

Şirkete 760 gün cezalı süre uzatımı verildiğini hatırlatan Yavuzyılmaz, “Yani, şirketin 200 milyon TL ceza ödemesi gerekiyor. Bunu Sayıştay söylüyor. Mahkeme 2 yıl önce firmanın aleyhine karar verdi ama bu cezaların affedilmesi, yok edilmesi için siyasi bir baskı var, rüşvet ve komisyon kokuları geliyor. 760 günlük gecikme cezasını 90 güne indirmek ve bu cezayı da 60’a bölmek için gizli bir protokol yapıldığı iddiaları var. Sayıştay’a baskı yapılıyor” dedi.

DAĞITIM ŞİRKETLERİ TEDAŞ’IN GELİRLERİNİN ÜZERİNE ÇÖKTÜ

Yavuzyılmaz, Sayıştay raporlarına göre, sözleşmede olmadığı halde dağıtım şirketlerinin TEDAŞ’ın mülklerinden kira ve reklam geliri elde ettiğini söyledi. Yavuzyılmaz, “EPDK ise, 2016 yılı öncesi ve sonrası, TEDAŞ’ın bu gelirlerinin üzerine çökmüştür. Resmen 103 milyon 426 bin TL’lik TEDAŞ gelirleri, dağıtım şirketlerine peşkeş çekilmektedir” diyerek komisyonda bulunan EPDK Başkanına, “Gözlerinin içine bakarak sesleniyorum: Siz kimin parasını, kime veriyorsunuz? Bunun hesabını bu komisyonda verin” dedi. Yavuzyılmaz’ın bu sözleri üzerine komisyonda tartışma çıktı.

Korona aşısı üretilmeden satıldı: Avrupa ve ABD 1 milyar doz aldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder