10 Kasım 2020 Salı

İzmir’de facia göz göre göre gelmiş

Gazi Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesinin İzmir depremine  ilişkin raporları, ihmali gözler önüne serdi. Rapora göre hasar ve göçme nedenleri olarak yetersiz malzeme kullanımı, kolon – kiriş birleşim bölgelerindeki sorunlar, yumuşak zayıf katlar ve zemin koşullarının olumsuz etkisi gösterildi.

BOLD – Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İzmir depremine ilişkin raporlarını tamamladı. Binaların hasar ve göçme nedenleri anlatılan Gazi Üniversitesi’nin raporunda, hasar/göçme nedenlerinin bu depreme özel olmadığı, hasar/göçme nedenlerinin diğer birçok depremdekiyle aynı olduğuna dikkat çekildi.

YAPI KUSURLARI DENETLENMEMİŞ

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre Gazi Üniversitesi’nin raporunda uzmanlardan oluşan heyet, göçen ve hasar oluşan binalarda beton kalitesi ve donatı yetersizliği, izinsiz tadilatlar ve bölgedeki zemin özelliklerinin dikkate alınmadığını tespit etti. Yapı kusurlarının oluşmasının denetim yetersizliğinin bir göstergesi olduğu anlatılan raporda deprem güvenliği için kentsel dönüşüm, bina deprem yönetmeliğinin uygulamasının sağlanması ile imar kanunu ve yönetmeliklerindeki değişiklikler konusunda çalışma yapılması öngörüldü. Raporda, yapıların güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması önerildi.

ÖNLEMLER ALINMADAN BİNALARA KAT EKLENMİŞ

Binaların göçme nedenleri sıralanan İTÜ’nün raporunda ise yetersiz malzeme özellikleri, kolon – kiriş birleşim bölgelerindeki sorunlar, kısa kolonlar, yumuşak zayıf katlar ve yerel zemin koşullarının olumsuz etkisi gibi konulara değinildi. Binalarda yapılan kontrolsüz tadilatlara dikkat çekilen raporda, “Mevcut yapı stokunun önemli bir bölümünde gerekli önlemler alınmadan 1-3 kata ulaşan kat eklemelerinin olduğu çoğu zaman görülmektedir. Önceki imar afları genelde bu şekilde sonuçlanmıştır” denildi.

Tabutla tahliye: Tutuklu kanser hastası hayatını kaybetti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder