13 Kasım 2020 Cuma

Gençler iş bulma ümidini kaybediyor: 2.5 milyon genç işsiz

2 milyon 560 bin 15-34 yaş arası gencin işsiz olduğu Türkiye’de, sadece iki fakülte mezunu 1 milyonun üzerinde işsiz bulunuyor. Ekonomik kriz ve pandemi ile birlikte gençlerin iş bulma ümidi giderek azalıyor.  

BOLD – Ekonomik krizin giderek ağırlaştığı Türkiye’de gençler iş bulma ümidini her geçen gün kaybediyor. Her yıl yüz binlerce genç işsizler ordusuna katılırken, üniversite mezunlarının iş arama süresi de giderek artıyor.

ÜZÜCÜ SONUÇLARA NEDEN OLMAKTA

Genç İşsizler Platformu’nun, “İşsizlik ve İstihdam Kasım 2020 Raporu”, Türkiye’deki genç nüfusun içinde bulunduğu vahim tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi. Platformun TÜİK ve İŞKUR verileri doğrultusunda hazırladığı rapora göre, bir yıldan fazla süredir iş arayan 15-34 yaş arası genç sayısı, 2019’da 454 bin iken 2020’de 541 bine fırladı. Üniversite mezunlarının da iş arama sürelerinin giderek uzadığı belirtilen raporda, “Uzayan iş arama süresi, KYK kredi borçlarının ödenememesine, gecikme faizi sonucu hacizlere kadar uzayan üzücü sonuçlara neden olmaktadır” denildi.

SADECE İKİ BÜYÜK FAKÜLTE MEZUNU 1 MİLYON İŞSİZ VAR

BirGün’den Mustafa M. Bildircin’e verileri değerlendiren CHP’li Fethi Açıkel, Türkiye’deki eğitim sisteminin en önemli sorunlarından birinin de eğitim ile istihdam planlaması arasındaki bağın kopukluğu olduğunu ifade etti. Açıkel, “Türkiye’de sadece iki büyük fakülte grubundan bir milyonu aşkın işsiz gencimiz iş arar duruma düştü. AKP iktidarı döneminde rekor kıran genç işsizlik sorunu, bize bilim, eğitim ve istihdam politikalarının yeni baştan gözden geçirilmesini ve mesleğe dönük eğitimin stratejik olarak ön plana çıkarılması zorunlu kılıyor” dedi.

Joe Biden’ın gelişi Recep Tayyip Erdoğan’ı yol ayrımına getirdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder