12 Kasım 2020 Perşembe

Adalet Bakanı yargıya güvenin düştüğünü kalbiyle reddetti

Türkiye’de yargıya güvenin dip yaptığı yönündeki raporları kabul etmeyen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Benim en büyük endeksim kalbimdir. Hukukun Üstünlüğü Endeksi’ni kim hazırlıyor? ABD Barolar Birliği hazırlıyor. Görüşleri kimlerden aldığı belli değil” dedi.

BOLD -Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen Adalet Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, muhalefet milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Komisyonda muhalefet milletvekilleri, cezaevlerinin durumu, Kürtçe konuşma yasakları, hâkim ve savcıların taraflı kararları, uzun gözaltı ile tutukluluk konularında Adalet Bakanlığı’nı eleştirdi. Muhalefet milletvekilleri, özellikle yargıya olan güvenin yok olduğunu ve bu durumun telafi edilemez sonuçlar doğuracağını kaydetti. Eleştirileri yanıtlayan Gül, uluslararası kuruluşların yargı bağımsızlığı ve yargıya güven konulu raporlarında Türkiye’nin en alt sıralarda yer almasıyla ilgili ilginç ifadeler kullandı. Gül, “Benim için en büyük endeks, kalbimdir. Yargıya güvenle, adalete güveni de ayırmak lazım. En iyi endeks insanın kendisi ve toplumun, bizim Türk toplumunun endeksidir. Bu Hukukun Üstünlüğü Endeksi’ni kim hazırlıyor? ABD Barolar Birliği hazırlıyor. Söz konusu endeks, uzman görüşleri, anketlere dayanıyor. Görüşleri kimlerden aldığı belli değil. İsimler, uzmanların isimleri, hangi bilimsel metot uygulandığı belli değil” dedi.

Kayyımların Kürtçe tabelaları toplatarak, Kürtçeyi yasakladığı iddialarıyla ilgili ise Gül, “Kürtçenin önündeki yasakları bizim hükümetimiz kaldırdı” dedi.

TÜRKEYİ 109’NCU SIRAYA GERİLEDİ

Adalet Bakanı Gül’ün kabul etmese de Türkiye, yargıya güven sıralamasında en alt sıralarda yer alıyor. 126 ülkeyle ilgili hazırlanan Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde (Rule of Law Index) 2014 yılında 59. sırada yer alan Türkiye 2019’da 109. sıraya geriledi. Aynı şekilde Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından açıklanan “Bağımsız Yargı” sıralamasında son dört yılda 26 basamak gerileyerek 140 ülke arasından 111. sıraya düştü.

AKP’li Şirin Ünal şimdi de TBMM tutanaklarını sildirdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder