12 Kasım 2020 Perşembe

Memurlar zam istiyor: Yoksulluk sınırı 7.625 lira

Kamu-Sen 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırını 7 bin 625 lira olarak açıkladı. Toplu sözleşme zammının eridiğini belirten kamu çalışanları AKP’den ek zam istedi.

BOLD – Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, ekim ayı için hazırladığı Asgari Geçim Endeksi sonuçlarını açıkladı. MHP’ye yakınlığıyla bilinen Kamu-Sen’in 4 kişilik bir aileyi esas alarak yaptığı araştırmasına göre yoksulluk sınırı 7 bin 625 lira olarak belirlendi.

SADECE GIDA VE KİRAYA 2.849 TL HARCANIYOR

Kamu-Sen’e göre Eylül ve Ekim ayı arasında enflasyon yüzde 1’e yakın artış gösterdi. Bu artış 4 kişilik ailenin aylık harcamasında 58 lira olarak hesaplandı. Aynı sayıdaki bir ailenin açlık sınırı ise 2 bin 849 lira olarak tespit edildi. Açlık sınırı hesaplanırken sadece gıda ve barınma harcamaları dikkate alınıyor.

TÜİK’E GÖRE KİRA 1.103 LİRA

TÜİK kira bedeli olarak 1103 lira belirledi. Bu kira bedeli araştırmaya göre ortalama bir memur maaşının 24,64’üne denk geldi. Buna göre ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için geçen ay maaşından geriye 1628 lira kaldı.

Aynı araştırmada tek kişinin yoksulluk sınırı da belirlendi. Buna göre 3 bin 743 liranın altında geliri olan herkes yoksul sınıfında. Tek kişinin açlık sınırı ise yüzde 0,93 oranında artarak 2 bin 892 lira oldu.

YENİ BAKAN LÜTFİ ELVAN’A “MAAŞA ZAM” ÇAĞRISI

Kamu çalışanları karşı karşıya oldukları ekonomik tablodan rahatsız. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, piyasalarda yaşanan hareketlenmenin zorda olan memuru daha da zora soktuğunu ifade etti. Resmi gıda enflasyonunun yüzde 16,51 olmasına karşın cebe yansıyan zammın daha yüksek olduğunu belirten Kahveci, “Uzun zamandır talep ettiğimiz ek zammın verilmesi artık kaçınılmazdır. Yeni göreve başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan’dan beklentimiz ekonomik gerçekler ışığında toplumun tüm kesimleri ile birlikte memurlarımızın da bu darboğazdan çıkarılması yönündedir” ifadelerini kullandı.

Hükumetin yeni kaynağı: Kamu borçlarına yapılandırma Meclis’ten geçti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder