12 Kasım 2020 Perşembe

Sağlık Bakanlığı: Kovid-19 test kitleri güvenilir değil

Kovid-19’un tespitini sağlayan test kitleri için kötü haber geldi. Sağlık Bakanlığı, test kitleri üzerinde yeterince çalışma yapılmadığını ve yeterince güvenli olmayabileceğini açıkladı. Yani test sonucuna göre hasta değilseniz bile hasta olabilirsiniz.

BOLD – Kovid -19’da yaşanan hasta ve ölü sayıları salgının neredeyse ilk gününden beri tartışma konusuydu. Bir diğer tartışma konusu olan test kitlerinin güvenilirliği ise resmi kaynakların yeni açıklaması ile bir kez daha gündeme geldi.

TEST SONUÇLARINI TARTIŞMAYA AÇAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı, güvenilirliği ve doğruluk oranı aylardır tartışma konusu olan Covid-19 test kitlerine ilişkin dikkat çeken bir duyuru yayımladı. Birgün’ün haberine göre duyuruda, Covid-19 test kitlerinin yeterli sayıda klinik numune ile test edilemediği ve belirlenenden daha yüksek hata payı barındırabileceği belirtildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI: HATA PAYI BİLİNENDEN YÜKSEK OLABİLİR

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Kovid-19 test kitlerine ilişkin bir duyuru yayımladı. Resmi internet sitesinde yayımlanan duyuruda, “Covid-19 tanısında kullanılan test kitlerinin yeterli sayıda klinik numune ile test edilemediği belirtildi. Duyuruda, test kitlerinin belirlenen güvenlik aralığından daha yüksek hata payı barındırabileceği de ifade edildi.

“COVID-19 Tanı Kitleri Ürün Değerlendirme İşlemleri” başlığıyla yayımlanan duyuruda, “Halk sağlığının korunması ve Covid-19 pandemisinin yayılmasının önüne geçilebilmesi için Covid-19 tanı kitlerinin hastalığın tanısında etkin olup olmadığının tayinin yapılması yetkisi Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir” de denildi. Duyuruda, Covid-19 ürün analizi için gerekli numune miktarlarına ilişkin de bilgilere yer verildi. Şirketlerden, antikor testi için 200, antijen testi için 300, ELISA testi için 300, PCR testi için 300, LAMP testi için 300, Covid-19 swap-numune alma çubuğu analizi için 300 ve Covid-19 VTM-Viral numune taşıma ortamı analizi için de 300 adet numune istendi. Test edilecek ürünlerin elden teslim edilmesi gerektiği ve test sürenin de üç hafta ile sekiz hafta arasında olduğu belirtildi.

SAĞLIK BAKANI YALANLAMIŞTI AMA…

Diğer yandan test kitlerinin güvenilirliği daha önce de gündeme gelmiş ve Sağlık Bakanlığı’nın satın aldığı test kitlerinin doğruluk oranının yüzde 40 civarında olduğu iddiası ortaya atılmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise tartışmalara, “Medyada ve sosyal medyada ilginç görünümlü birkaç konu var. Test kitlerimizin doğru sonuç verme oranımızın yüzde 40 olduğu ileri sürülüyor. Test kitlerimizin doğru sonuç verme oranı yüzde 90’ın üzerindedir” diye yanıt vermişti.

“RESMİ AĞIZLARDAN İTİRAF GELDİ”

Açıklamalara Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan da tepki geldi. “Resmi ağızlardan itiraf gelmiştir” diyen sendika genel sekreteri Pınar İçel, “Pandeminin başından beri test sayısı ve güvenilirliği tartışma konusu olmuştu. Sağlık Bakanlığı, test sayılarını düşük tutarak adeta hastalığı tespit etmemeye çalıştığı gibi testlerin doğruluk oranının da yüzde 40’larda kalıyor olması da test sonuçlarına olan güveni tartışma konusu haline getirmişti. Şimdi kendileri de testlerin güvenilir olmadığını kabul etmektedir” ifadelerini kullandı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder