11 Kasım 2020 Çarşamba

Cezaevindeki hak ihlalini haber veren tutuklular disiplin cezası aldı

Tarsus 1 Nolu Kapalı Cezaevinde kalan Resul Demir, yaşanan hak ihlallerini mektupla İnsan Hakları Derneği (İHD) ve HDP’ye haber verdi. Cezaevi yönetimi ise gizli kalması gereken bilgileri paylaştığı gerekçesiyle tutuklu Demir’e disiplin cezası verdi.

BOLD – Terör örgütü üyesi olma iddiasıyla 1 yıldır Tarsus 1 Nolu Kapalı Cezaevinde tutuklu olan Resul Demir iki hafta önce tahliye edildi. Cezaevinde yaşadığı hak ihlallerini ise Mezopotamya Ajansı’na anlattı.

ÇIPLAK ARAMA YAPTILAR

Habere göre cezaevine ilk girişte çıplak arama dayatmasına maruz kaldıklarını belirten Demir, bunu kabul etmediği için darp edilerek kıyafetlerinin zorla çıkartıldığını söyledi. Pandemi sereciyle hak ihlallerinin arttığını belirten Demir, her hafta sırayla yapılan sohbet, spor gibi sosyal faaliyetlerinin iki haftada bir yapıldığını, bazen hiç yapılmadığını ifade etti.

“YEMEKTEN TAŞ, KIL, İPLİK, İZMARİT ÇIKIYORDU”

İnsan sağlığının hiçe sayıldığını anlatan Resul Demir yemeklerin içinden sürekli yabancı cisimler çıktığını anlatırken  “Yemeklerin içinde taş, kıl, iplik hatta sigara izmaritinin dahi çıktığı oldu. Bu yemekler koğuşlara dağıtılırken eldivensiz ve maskesiz bir şekilde dağıtılıyordu. Bu konulara ilişkin cezaevi müdürü ile görüşme talebimiz oldu ama ‘virüsten dolayı müdür yok’ denilerek bu talebimizde reddedildi” dedi.

HAK İHLALLERİ PANDEMİ SÜRECİNDE ARTTI

Resul Demir’in iddiasına göre pandemi sürecinde tutuklulara dezenfektan verilmedi. Maske ise ayda kişi başı sadece 3 adet verildi. Pandeminin bahane edildiğini ileri süren Demir “Tahliyesi yaklaşan tutuklular fotoğraf çektirmek için dilekçe veriyordu. Virüsten kaynaklı fotoğrafçı koğuşlara gelemez’ deniliyordu ama ne hikmetse günlük sayımlarda 20 gardiyan koğuşun içine giriyordu. Bu gardiyanlarda maske ve eldiven bulunmuyordu ve her tarafa dokunuyorlardı. Dolaplarımız karıştırılıyor, eşyalarımız dağıtılıyordu” ifadelerini kullandı.

Revire çıkmakta da sorun yaşadıklarına işaret eden Demir, “Bir aya yakın diş ağrısı çektim. Mideden ameliyat olan ve kanama yaşayan tutuklu arkadaşlarımız vardı. Revir için dilekçe yazdığımız zaman geri dönüş olmuyordu. Dilekçe verildikten 40- 60 gün geçtikten sonra cevap geliyordu” diye konuştu.

İHLALİ ANLATINCA CEZA ALDILAR

Hak ihlallerini cezaevi dışına taşıdığı gerekçesiyle disiplin cezası aldığını anlatan Demir, “Yeni Yaşam Gazetesi ve Evrensel Gazetesi aldık. Bunun ücreti aylık olarak hesabımızdan düşürüldü. Gazeteler 5 gün verildikten sonra savcılık tarafından yasaklandığını söylediler ve gazete vermediler. Gazete için bizden kestikleri ücretleri iade de etmediler. Bunun üzerine İHD ve HDP’ye mektup yazarak cezaevindeki sorunları aktardık. Bu seferde cezaevi idaresi tarafından ‘içerde gizli kalması gereken bilgileri paylaşmak’ suçlaması ile bizlere disiplin cezası verildi. Aile görüş yasağı verildi” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder