3 Kasım 2020 Salı

Çürük bina açıklaması: Maddi imkansızlık vatandaşı mecbur etti

İzmir’deki 6.9’luk depremin vurduğu Bayraklı’da yıkılan apartmanlara 2012 yılında çürük raporu verildiğinin ortaya çıkması üzerine gözler belediye başkanlarına çevrildi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Burada mesele ekonomi. Güçlendirme maliyetleri yüksek olduğu için bu şartlardaki binada yaşamak zorunda kalmışlar” açıklaması yaptı.

BOLD – Depremin vurduğu Bayraklı İlçesinde yıkılan binalara çürük raporu verilmesine rağmen vatandaşların tahliye edilmemesi tartışılmaya devam ediyor.

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen ve 102 vatandaşın hayatını kaybettiği Bayraklı İlçesinde yıkılan binalarla ilgili belediye başkanları konuştu. Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’nin deprem öncesi 11 bin 987 konut ve işyerinde yaptığı risk analizinde, binaların yüzde 57’sinin riskli olduğu tespiti yapıldı.

Cumhuriyet’in haberine göre Bayraklı ilçesi Belediye Başkanı Serdar Sandal, ölümlerin yaşandığı 5 binanın kolonlarının kesildiği iddiasını araştırdıklarını belirtti. Sandal, “İlçemizde 17’si ağır hasarlı, oturulamaz raporu verilmiş 105 bina var. Bu sayının artacağını düşünüyoruz. Elimizdeki verileri ilgili kurumlarla paylaşacağız ve gerekli işlemleri yapacağız” dedi.

MESELE EKONOMİK

Bayraklı ilçesinde yıkılan binaların tümünün 1999 yılından önce yapıldığının, bu binaların yeni deprem yönetmeliğine uygun olmadığının altını çizen Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Rıza Bey Apartmanı ile Doğanlar apartmanlarının çürük raporu olduğunu kaydetti. İduğ, şunları söyledi: “Bu bölge 2009 yılında Bornova’dan ayrılarak Bayraklı Belediyesi’ne geçti. Çürük raporları 2012 yılında verilmiş. Burada önemli olan hangi belediyeden olduğu değil, vatandaşların bu riske rağmen neden bu binalarda yaşamaya devam ettiğidir. Burada mesele ekonomi. Vatandaş zor şartlar altında parasını biriktirmiş ve burada bir daire almış. Güçlendirme maliyetleri yüksek olduğu için bu şartlardaki binada yaşamak zorunda kalmışlar. Bölgede acilen vatandaşın ekonomik durumu gözetilerek kentsel dönüşüm yapılmalı”

BAYRAKLI, UZUN YILLAR TARIM YAPILMIŞ BİR OVA

Bornova’da yüzde 80-85 civarında riskli bina olduğunu belirten İduğ, “Bornova’da yüzde 80 – 85 civarında orta ve yüksek riskli bina var. Bu deprem Bornova’da yıkıntıya neden olmadı, ancak olmayacağı anlamına gelmiyor. Hızlıca bir kentsel dönüşüm yapmamız gerekiyor. Bornova’nın zemininde bir sorun yok, ancak Bayraklı ilçemiz 2 metreden su çıkan, uzun yıllar tarım yapılmış bir ova. Tarım arazilerinin imara açıldığı bir bölge. Küçük bir artçıyla yıkılabilecek 100’ün üzerinde bina var” ifadesini kullandı.

Depremden 91 saat sonra sevinç ve hüzün bir arada

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder