3 Kasım 2020 Salı

Kocaeli’nde 26 ağır hasarlı, 1500 orta hasarlı evde insanlar yaşıyor

İzmir’de yaşanan depremin ardından, Türkiye’nin deprem gerçeği ve tedbirlerin yetersizliği bir kez daha tartışılıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Kahraman Bulut, 17 Ağustos depreminde Kocaeli’nde ağır hasar gören 26 bina ile 1500’e yakın orta hasarlı binada hala insanların yaşadığını açıkladı.

BOLD – İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Kahraman Bulut, endişe verici bir durumu paylaştı. Bulut’un verdiği bilgiye göre 17 Ağustos depreminde ağır hasar gören 28 binanın 26’sında; ayrıca orta hasarlı 1500 binada hala insanlar yaşamaya devam ediyor.

EV SAHİPLERİ HASARLI EVLERİNİ KİRAYA VERİYOR

Bulut çarpıcı bir durumu da kamuoyuna açıkladı. Ev sahiplerinin hasarlı evlerden çıktığını ve yerlerine kiracıları yerleştirdiği belirten Bulut “Ev sahipleri buradan kira aldıkları için bu binaların yenilenmesini çok arzu etmiyorlar. Bu da bizim önümüzde önemli bir problem. Yasal düzenlemelerle bu binaların özellikle kiraya verilmesinin önüne geçilmesi lazım” dedi.

BULUT: FACİAYI ENGELLEMEK İÇİN YASAL DÜZENLEME GEREK

Siyasileri göreve davet eden Bulut, muhtemel bir facianın önüne geçebilmek için yasal düzenleme ile hasarlı evlerin kiraya verilmesinin yasaklanmasını istedi. “Elektrik, su, doğal gaz gibi altyapı hizmetlerinin bu binalara açıkçası verilmemesi gerekiyor. Bu eski binalara aynı zamanda doğal afet sigortasının yapılmaması gerekir. Çünkü insanlar bu binaları güvence altına aldıkları sürece maalesef bu binaları yenilemiyorlar” diye konuştu.

YENİ DEPREM 17 AĞUSTOS’TAN DAHA YIKICI OLABİLİR

Olası Marmara depreminde de Kocaeli’nde de İzmir’de yıkılan binalar gibi bir senaryo ile karşılaşılacağını ifade eden Bulut, “Olası bir Marmara depreminde Kocaeli’ndeki bin 500 tane orta hasarlı binayı düşündüğüm zaman açıkçası derin bir üzüntü hissediyorum. Üzülerek söyleyeyim, İzmir’de yıkılan binalar gibi bir senaryoyla çok büyük ihtimalle karşılaşacağız. Bu binalar 21 yıl önce zaten çok ciddi bir hasar aldıkları için daha doğrusu binalar yaralandıkları için 6 büyüklüğü üzerindeki bir depremde daha büyük kayıplarla karşılaşabiliriz” diye konuştu.

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder