5 Kasım 2020 Perşembe

“Yatağa kelepçeliyken atlayarak intihar etti” dediler, rapordan darp çıktı

Hastanede tedavi gören tutuklunun şüpheli ölümü tutanaklara intihar olarak geçti. Ancak tutanaklara göre hasta tutuklu, her iki elinden de yatağa kelepçeliydi. Üstelik doktor raporuna göre tutuklu, hastaneye getirilmeden önce başkası tarafından darp edilmiş veya kafasını bir yere çarpmış.

BOLD – Cezaevinde şüpheli ölümlere bir yenisi daha eklendi. Van M Tipi Cezaevi’ne sevk edilmesinin hemen ardından hastaneye kaldırılan ve hastane odasından atlayarak intihar ettiği ileri sürülen İslam Kaya’nın epikriz raporunun tanı kısmında “kafa içi yaralanma ve başkası tarafından darp veya çarpma” ibaresi yer aldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre 15 Ağustos 2019 tarihinde Van’ın Başkale İlçesi’nde İslam Kaya isimli vatandaş, hakkında tutuklama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. 16 Ağustos günü de tutuklanıp cezaevine gönderildi. Aynı gün Van M Tipi Cezaevi’nden Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Hastanesi’ne kaldırıldı. Yapılan incelemede İslam Kaya’nın kafasının sol kısmında çökme olduğu ve beyin kanaması geçirdiği belirlendi.

YATAĞA KELEPÇELİYKEN NASIL İNTİHAR ETTİ?

Oda servisine alınan Kaya, yatağa kelepçelendi. İddiaya göre 27 Ağustos 2019 tarihinde de bulunduğu odanın penceresinden atlayarak intihar etti.

Ne var ki, hastane odasında nöbet tutan askerlerin tutanağına göre İslam Kaya’nın intihar etmesi imkansız. Çünkü tutanakta Kaya’nın “yoksunluk sendromu” sebebiyle iki kolunun da yatağa kelepçelendiği kaydedildi. (Yoksunluk sendromu bir maddenin düzenli bir şekilde kullanımını takiben azaltılması veya bırakılması sonucu oluşabilecek huzursuzluk, uykusuzluk, sinirlilik vb durum olarak tanımlanıyor.)

RAPORLAR BİR BİRİYLE ÇELİŞİYOR

İki kolu kelepçeli olan ve intihar ettiği iddia edilen Kaya’nın hastaneye getirildiği sırada tutulan Epikriz raporunun tanı kısmında ise, “kafa içi yaralanma ve başkası tarafından darp veya çarpma” ibaresi yer aldı.

Diğer yandan polis tutanağında Kaya’nın gözaltında araçla götürüldüğü sırada araçtan atladığı ifade edilirken, hastane raporlarında vücudunun farklı bir yerinde herhangi bir yaraya rastlanmadı. Ayrıca askerin “yoksunluk sendromu” iddiasına karşın, yoğun bakım servisinde yapılan psikiyatri kontrolünde Kaya’nın madde kullandığına dair herhangi bir bulgunun da saptanmadığı aktarıldı.

Durumun araştırılması için Kaya’nın ailesi ve avukatları, suç duyurusunda bulundu. Başvurunun üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen savcılığın hiçbir asker ya da polisin şu ana kadar ifadesinin alınmadığını belirten aileni avukatı Kadir Kutevi, Kaya’nın cezaevine götüren polisler tarafından araç içerisinde önce darp edildiğini ve daha sonra cezaevine teslim edildiğini öne sürdü.

AİLE SORUŞTURMANIN KAPATILMASINDAN ENDİŞELİ

Otopsi raporunda ise “kafa üstü düştüğü” belirtildiğini kaydeden Kutevi, intihar eden bir kişinin kafa üstü düşmesinin imkânsız olduğunu dile getirdi. Olayın birçok şüphe barındırdığını ifade eden Kutevi, “…Dosyanın sürüncemede bırakılarak hasıraltı edilmeye çalışıldığını düşünüyoruz. Hukuki olarak şuana kadar bu dosyanın iddianamesinin hazır edilmesi ve kovuşturma aşamasına geçilmesi gerekiyordu. Bölgede kolluğu koruma ve cezasızlık politikası yürütülüyor. Bu birçok hak ihlali doyasında görünen bir durumdur. Soruşturma izninin valilikten alınmayarak kolluğun korunma yoluna gidildiğini düşünüyoruz” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder