4 Kasım 2020 Çarşamba

İzmir Depremi: Bayraklı’da binalar temelsiz olarak inşa edilmiş

6.9’luk deprem sonrasında binaların yıkıldığı İzmir’in Bayraklı ilçesinde yapılan araştırmada yüksek yer altı su seviyesi bulunan bölgedeki binalarda temel bulunamadı.

BOLD – İzmir’de çürük binalar onlarca kişiye mezar olurken Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi İzmir Depremi Raporu’nu yayımladı. Akademisyenlerin deprem bölgesinde yaptığı incelemelerin ardından hazırlanan raporda, binaların yıkılma ve hasar görme nedenlerine ilişkin “Temel göçme nedenlerinin beton kalitesizliği, uygulama ve projelendirme hataları olduğu sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

BİNALAR YÜZEYSEL TEMELLERE OTURTULMUŞ

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre yerel zemin koşullarının deprem hasarları üzerindeki etkisine değinilen raporda şu ifadeler yer aldı: “Hasar gördüğü halde tam göçme oluşmayan yapılar incelendiğinde hemen hepsinde yapısal hasarların zemin katlarda yoğunlaştığı gözlenmiştir. Yüksek yeraltı su seviyesinden dolayı bölgedeki binaların hiçbirisinde bodrum inşa edilmemiş, hepsi yüzeysel temeller üzerine doğrudan oturtulmuştur.”

BETON KALİTESİ ÇOK KÖTÜ

Raporda, yapılarda çökmeye ve hasara neden olan temel sorunlarla ilgili, “Ağır hasarlı veya yıkılmış binaların birçoğunda beton kalitesinin herhangi bir sınıfa sokulamayacak kadar kötü olduğu tespit edildi. Zemin katlarda yanlış projelendirme veya uygulama sonrası proje dışı izinsiz tadilatlar yapılarak işyeri yapılması amacı ile duvar yıkımı ve buna bağlı olarak ‘yumuşak kat’ oluşumu gözlemlendi. Hasarlı ve göçen binaların mimarisinde önemli tadilat yapıldığı, teyide muhtaç olmakla birlikte yıkılan binalardan bazılarının taşıyıcı sistemi ile oynanmış olduğu iddia edilmekte” dedi.

YIKIM ETKİSİNİ 3 KAT ARTIRMIŞ

Raporda binalar yapılırken bölgedeki zemin özelliklerinin dikkate alınmadığına vurgu yapılarak, “Yapıların tasarımı sırasında zemin büyütmesinin dikkate alınmaması yıkıma sebep olan ana etkilerden birisi oldu. Yaklaşık hesaplamalar ve ölçümler zemin büyümesinin 2.5-3.0 civarında olduğu yönündedir. Yani zeminin binalara karşı gösterdiği yıkım etkisi üç kat büyümüştür. Tamamen göçen binaların çoğu katların düşey doğrultuda doğrudan birbirlerinin üzerine oturması şeklinde meydana gelmiştir. Çok açık bir şekilde bu tür göçmelerde en önemli sebepler beton dayanımın yetersizliği, donatı yetersizliği ve uygunsuzluğudur” denildi.

Dün Reymen bugün Öykü Serter… Ünlülerin AKP’ye deprem isyanı büyüyor: Şuursuz bakanlarını da al git!

 

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder