4 Aralık 2020 Cuma

AB’den yaptırım uyarısı: Doğu Akdeniz’de kedi-fare oyunu artık sona ermeli

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye’den şimdiye kadar olumlu bir yanıt gelmediğine dikkat çekerek AB liderler zirvesinde Türkiye’den yaptırım kararı çıkabileceği uyarısında bulundu.

BOLD – Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye’ye yönelik yaptırımların da gündemde olacağı 10 Aralık’taki Avrupa Birliği (AB) zirvesi öncesi açıklama yaparak “Kedi-fare oyunu artık sona ermeli” dedi.

Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim sonrası Türkiye’nin “Birliğin diplomatik çabalarına rağmen Yunanistan’la tansiyonu düşürmek için adım atmadığını” ve bu zirvede AB ülkelerinin yaptırımları masaya yatıracağını belirten Michel, “Bence artık kedi-fare oyunu sona ermeli. 10 Aralık’ta Avrupa zirvesinde bu konuyu tartışacağız ve buna karşı elimizdeki imkanları kullanmaya hazırız” dedi.

AB YAPTIRIMLAR KONUSUNDA ANLAŞAMADI

Yunanistan ile Türkiye arasında devam eden Doğu Akdeniz’de sondaj ve doğalgaz arama çalışması gerilimi, yaz aylarından bu yana devam ediyor. Avrupa Birliği zaman zaman yaptırımları gündeme getirse de, Almanya’nın arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonucunda hiçbir zirvede bu konuda bir karar çıkmamıştı.

Türkiye’nin Oruç Reis’i Eylül ayı ortasında geri çekmesi taraflar arasındaki yumuşamayı sağlamlaştırmış; Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın yaptırım çağrıları AB içinde taraftar bulmamıştı.

1-2 Ekim’de yapılan AB zirvesinde de Türk-Yunan sorunlarının görüşmeler yoluyla çözülmesi ve bu kapsamda Ankara-Brüksel ilişkilerinin yeniden canlandırılması için önemli kararlar alındı.

Ancak sonrasında AB ülkelerinin tavır değişikliğinde sadece Oruç Reis’in bölgeye yeniden gönderilmesi değil, Kıbrıs’ta Kapalı Maraş bölgesinin kısmen açılması ve Erdoğan’ın bölgeye yaptığı ziyaret de etkili olmuştu.

MİCHEL: AB ANKARA’YA ELİNİ UZATTI

10-11 Aralık tarihlerinde düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi öncesi açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB’nin Ekim ayında sorunları gidermek ve ilişkileri iyileştirmek için Doğu Akdeniz sorunu konusunda Ankara’ya el uzattığını belirtti. Michel ancak bu olumlu teklifin Ankara’nın provokasyonlarına son vermesi karşılığında yapıldığına dikkat çekti.

O zamandan bu yana olumlu bir gelişme yaşanmadığına ve Türkiye’nin tek taraflı davranmaya ve düşmanca söylemler kullanmaya devam ettiğini söyleyen Michel, bu nedenle önümüzdeki hafta düzenlenecek AB liderler zirvesinde Türkiye’nin tutumuna karşı nasıl bir tepki verileceğinin görüşüleceğini dile getirdi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Yunan karasularında doğal gaz arama faaliyetlerini sürdürdüğünü iddia eden Michel, “Artık bu kedi-fare oyununa bir son verilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Michel sözlerini “Elimizdeki tüm imkanları kullanmaya hazırız” şeklinde sürdürdü.

“TÜRKİYE’YE YAPTIRIM KONUSUNDA İSTEKSİZ ÜLKELER VAR”

Bu arada Euronews’e konuşan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’ye yaptırım konusunda bazı ülkelerin isteksiz olduğunu söyledi.

Borrell, gelecek hafta yapılacak AB zirvesi öncesinde Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimle ilgili Türkiye ile ilişkilerde “önemli bir iyileşme” olmadığını söyledi.

MSB: Doğu Akdeniz’de ayrıştırma tedbirlerine yönelik toplantıya Yunanistan katılmadı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder