3 Aralık 2020 Perşembe

BM karar aldı: Kenevir ‘en tehlikeli uyuşturucular’ listesinden çıkarıldı

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı tavsiyeye uyan Birleşmiş Milletler, kenevir ve esrar benzeri kenevir türevlerini en tehlikeli uyuşturucular listesinden çıkardı.

BOLD – BM Uyuşturucu Maddeler Komisyonu, kenevir ve türevlerinin en tehlikeli uyuşturucular kategorisinden çıkarılmasına karar verdi. Karar, Komisyon’un Viyana’daki merkezinde yapılan oylamada 25’e karşı 27 oyla kabul edildi, bir üye çekimser oy kullandı. Böylece Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yöndeki tavsiyesi hayata geçirilmiş oldu.

ÜRETİM VE TİCARETİ YİNE YASAK OLACAK

DW’nin haberine göre kenevirin listeden çıkarılması, yasallaştığı anlamına gelmiyor. Kenevir ve türevleri “yüksek ölçüde bağımlılık yaratan ve suistimale açık” uyuşturucular listesinde yani 1 numaralı cetvelde, yer almaya devam edecek. Bu nedenle kenevirin üretimi ve ticareti uluslararası hukuk uyarınca bilimsel ve tıbbi kullanımla sınırlanmaya devam edecek.

Karara göre kenevir ve türevleri, 1961 yılında imzalanan Uyuşturucu Maddeler Sözleşmesi’nin eroin ve diğer sentetik opioidlerin de yer aldığı 4 numaralı cetvelinden çıkarılacak. Bu cetveldeki uyuşturucular, en üst düzey uluslararası kontrole tabi olan 1 numaralı cetvelin alt kümesini oluşturuyor. Bu cetvelde fentanil, morfin, afyon, oksikodon, metadon gibi uyuşturucular yer alıyor.

Diğer yandan uzmanlar, kenevirin en ağır uyuşturucular listesinden çıkarılmasının, tıbbi kullanımı üzerindeki uluslararası kontrolün gevşemesine yol açacağını tahmin ediyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder