NATO Dışişleri Bakanlarının video konferans yoluyla düzenledikleri iki günlük sanal toplantılarda Çavuşoğlu ile Pompeo arasında atışma yaşandı. Diğer müttefik ülkeler de ABD safında tavır takındı. Toplantıda Türkiye’nin 30 üyeli ittifak içinde dışlanmış bir görünüm sergilediği belirtildi.
BOLD – Toplantının ilk gününde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında Doğu Akdeniz konusunda atışma yaşanmıştı. Çok sayıda müttefik ülkenin de tartışma sırasında Türkiye’ye karşı tavır aldığı bildirildi.
Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i telefonla arayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO içinde giderek artan sayıda müttefikin, Türkiye’nin stratejik seçimlerle ilgili endişelerini dile getirdiğini belirterek, “bu konunun yeni transatlantik bağlamda Birlik içinde açıklıkla tartışılmasını istediklerini ” söyledi.
ÇAVUŞOĞLU – POMPEO ATIŞMASI
Toplantıda Türkiye, “Doğu Akdeniz ve NATO üyesi ülkeler arasındaki gerginlikler” konuları tartışılırken gündeme geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun son kez katıldığı toplantıda, Doğu Akdeniz konusunda kullandığı ifadeler gerginlik yarattı.
Pompeo, Türkiye’yi “Doğu Akdeniz’de tek taraflı saldırgan tutumu ile istikrarı bozmak; Suriye’de, koalisyonun müttefiki Kürt güçlerine saldırmak; Libya’da savaş hükümetine askeri destek olmak ve Rus yapımı hava savunma sistemi alarak Moskova yönetimine hediye vermekle” suçladı.
TÜRKİYE, DIŞLANMIŞ BİR GÖRÜNÜM SERGİLEDİ
Pompeo’ya Fransa Dışişleri Bakanı başta olmak üzere çok sayıda dışişleri bakanından da destek geldiği belirtildi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Ankara’nın tutumunu kınayarak “Türkiye Rusya’nın saldırgan müdahaleciliğine göz kırparsa İttifak içinde uyumu sağlamak imkansız hale gelir” görüşünü dile getirdiği belirtildi.
Siyasi gazetecilik üzerinde uzmanlaşmış Amerikan medya kuruluşu Politico, toplantının sonuna doğru Türkiye’nin 30 üyeli ittifak içinde dışlanmış bir görünüm sergilediğini belirtti.
ÇAVUŞOĞLU’NDAN ELEŞTİRİLERE YANIT
Bu eleştirilere sert yanıt veren Çavuşoğlu, Libya eleştirilerine karşılık, Türkiye’nin NATO’dan Libya’daki duruma müdahale etmesini istediğini, ancak NATO’nun bu isteği reddettiğini söyledi. Suriye’de, Türkiye IŞİD’e karşı savaşırken, koalisyon güçlerinin “terör örgütüne” destek verdiklerini belirten Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de ise Pompeo’nun Avrupalı mevkidaşlarını telefonla arayarak, Türkiye’ye karşı, “bölgesel anlaşmazlıklarda körü körüne Yunanistan’ın tarafını tutmaya ve mal satmayı reddetmeye çağırdığını” söyledi. Çavuşoğlu, Rusya’dan S-400 suçlamasınaysa, “Amerika’nın kendilerine hava savunma sistemi satmayı reddettiği için Rusya’dan aldıkları” yanıtını verdi.
#NATO Dışişleri Bakanları VTC Toplantısı’na katıldık. NATO’nun gündemindeki konulara ilaveten, Yukarı Karabağ, Doğu Akdeniz, Libya ve gemimize yönelik gayrı meşru müdahale hakkındaki görüşlerimizi vurguladık. pic.twitter.com/JjiyLXjQVC
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) December 1, 2020
Çavuşoğlu toplantının ardından Twitter hesabından, “Dağlık Karabağ, Doğu Akdeniz, Libya ve gemimize yapılan gayrı meşru müdahale hakkındaki görüşlerimizi vurguladık” mesajını paylaştı.
MACRON’DAN TÜRKİYE’Yİ RAHATSIZ EDECEK PLANA DESTEK
Geçtiğimiz yıl Londra’da yapılan NATO liderler zirvesinde, Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği operasyon nedeniyle “NATO beyin ölümündedir ve derhal yapısal olarak değişmezse sonu yakındır” eleştirisi getiren Macron, uzmanlar heyetinin tamamladığı “NATO 2030” planından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Batı basınına sızan planda Türkiye’yi rahatsız edecek çok sayıda reform başlığı bulunuyor ve Türkiye’nin bu yapısal değişiklikleri NATO’da veto edebileceği belirtiliyor.
Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i telefonla arayan Macron, bu planın önümüzdeki aylarda somutlaşarak uyulamaya konmasını umut ettiğini dile getirdi.
Elysee Sarayı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Avrupa’nın egemenliği konusu, elbette Avrupa Birliği’nin paralel olarak yürüttüğü ve 2022’nin başlarında Fransa’nın dönem başkanlığında hazır olacak ‘stratejik pusula’ çalışmalarının da merkezinde olacak. Genel Sekreter ile görüşme aynı zamanda, artan sayıda müttefik tarafından Türkiye’nin stratejik seçimleriyle ilgili endişeleri, yeni transatlantik ilişkileri de düşünerek NATO nezdinde derinlemesine tartışma talebini iletmek için de bir fırsat olmuştur” denildi.
NATO planında Türkiye adı kullanılmadan “müttefiklerin doğru davranış kuralları” başlığı altında, “Üyelerin, kökleri demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve bireysel özgürlüğe dayanan değerler ve idealler temelinde pekiştirilmesi gereken bir tutarlılık öneren kurallar metni oluşturulmalıdır” deniliyor.
medyaboldNATO’da Türkiye’nin etkisini azaltacak plana Almanya ve Fransa’dan destek geldi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder