1 Aralık 2020 Salı

AKP’li Yasemin Açık’a Ulaştırma Bakanlığından açık çek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından 73 milyon liralık ihale alan AKP Elazığ Milletvekili Aday Adayı Yasemin Açık’ın da ortak olduğu firmaya 752 milyon TL fazla ödeme yapıldığı Sayıştay tarafında tespit edildi.    

BOLD – Sayıştay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bir ihalesi sonucunda 751 milyon 538 bin TL fazla ödeme yapıldığı belirledi. İhalenin verildiği şirketin ortaklarından biri AKP’li Yasemin Açık çıktı.

İHALE BEDELİNİN ÇOK ÜZERİNDE ÖDEMELER YAPILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın mali hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, Adapazarı-Karasu limanları ve sanayi tesisleri demiryolu bağlantısı alt yapı inşaatı işinin ihalesinde usulsüzlükler tespit etti. Yüklenici firmaya ihale bedelinin çok üstünde ödemeler yapıldığını belgeleyen denetçilerin ihale dosyasında yaptığı incelemeler ile beş farklı denetim bulgusu tespit edildi.

MEVZUATA AYKIRI İŞ ARTIŞI YAPILDI

Birgün’den Mustafa M. Bildircin’in haberine göre inceleme raporunda ihaleye ilişkin belirlenen mevzuata aykırılıklarla ilgili “Yüklenicinin sunduğu ihale teklif dosyasında yer almayan birim fiyat analiz ve rayiçleri, mevzuata aykırı olarak sözleşme eki yapıldı. Denetim sürecinde, yüklenicinin teklif dosyası bakanlıktan istenilmiş olmasına karşın bakanlık, belgeleri denetçilere iletmedi. İşin başlangıç aşamasında hesap edilen yeni birim fiyatlar üzerinden yapılan ödemeler, iş sonu itibarıyla toplam sözleşme bedelinin yüzde 95’ini aştı. İş artışı yapılarak işin tamamlanamayacağının belli olmasına rağmen mevzuata aykırı iş artışı yapılarak işe devam edildi” denildi.

FAZLA TUTARDA İŞ YAPTIRILDI

Bakanlık ile şirket arasında sözleşme hükümlerine aykırı biçimde, “İşe Devam Tutanağı” imzalandığına dikkat çekilen raporda, “Şirkete haksız süre uzatımı verildi. Bu yolla sözleşme bedelinden fazla tutarda iş yaptırıldı. İşin geçici kabulünü gerçekleştiren Geçici Kabul Komisyonu’nda, iş kapsamında yapı denetim görevini yürüten üyeler yer aldı. Sözleşme bedelinin tamamına yakını, fiyatı sözleşme sonrası yeni birim fiyat olarak belirlenen iki iş kalemine harcandı” denildi.

AKP ADAY ADAYI ŞİRKET ORTAĞI ÇIKTI

Sayıştay’ın, usulsüzlük belirlediği ihaleyi üstlenen firmanın sahibi ise AKP’li çıktı. EKAP’a, “Adapazarı-Karasu Limanları ve Sanayi Tesisleri Demiryolu Bağlantısı Alt Yapı İnşaatı’na ilişkin yüklenen ihale dosyasına göre iş, Seza İnşaat isimli şirkete verildi. Şirketin Merkezi Sicil Kayıt Sistemi kayıtlarından ise ortaklardan birinin 2018 yılında AKP’nin Elazığ Milletvekili Aday Adayı olan Yasemin Açık olduğu görüldü.

Burdur E Tipi Cezaevinde 22 koronavirüs vakası

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder