4 Aralık 2020 Cuma

AKP ülkeyi aldığı yere getirdi: Enflasyon 15 yıl öncesine döndü

Enflasyon yüzde 14,03 olarak yılın en yüksek seviyesine çıkarak 2005 yılından bu yana en yüksek kasım ayı enflasyonu olarak kayıtlara geçti. Yıllık gıda enflasyonu yüzde 21’i aşarken ekmeğin ana maddesi un fiyatları ise bir yılda yüzde 28 zamlandı.

BOLD – Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon kasımda yüzde 2,3 olurken yıllık bazda yüzde 14,03 olarak açıklandı. TÜİK rakamlarına göre yılbaşından bu yana en yüksek artış gerçekleşirken 2005 yılından bu yana en yüksek kasım ayı enflasyonu kayıtlara geçmiş oldu.

ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ YÜZDE 23’E ÇIKTI

Geçen yılın son çeyreğinde düşük seyreden enflasyon bu yıl baz etkisi nedeniyle görünümün yüksek olmasına neden oluyor. Kasım ayındaki aylık enflasyon yüzde 2,3. Ancak baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyon ekimde yüzde 11,89’dan, kasımda yüzde 14,03’e kadar yükseldi. Üretici fiyat endeksindeki rekor artış devam ediyor. Artan döviz kuru nedeniyle girdi maliyetlerinde oluşan fiyat artışı üretici fiyatlarını yukarı çekmiyor. Kasımda üretici fiyat endeksi yüzde 4,08 artarken yıllık bazda 23,11’a çıktı. Üretici fiyatlarındaki bu artışın önümüzdeki aylarda enflasyona yansımasının daha fazla olması bekleniyor.

YÜKSEK ENFLASYON FAİZİ DAHA DA YÜKSELTECEK

Yüksek enflasyon sonrası 24 Aralık’taki TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı son açıklanan enflasyon verileriyle önem kazandı. Eğer kasım ayı enflasyonu bu denli yüksek çıkmasaydı, PPK’nin 24 Aralık’ta faiz artırması beklenmeyecekti. TCMB verilerine göre mayıs ayında ihtiyaç kredisi faizleri ortalama yüzde 8,27’ydi. Şimdi bu oran yüzde 21,23’e çıkmış durumda. Tüm kredi faizlerinde benzer oranda yükselişler söz konusu. Borcunu yapılandırmak isteyen herkes şimdi çok daha yüksek faizle borcunu döndürecek. Faizler artırılmazsa bu sefer de döviz kuru yeniden yukarı yönlü yolculuğuna başlayacak.

Fahrettin Altun’un evine giren maaş 4’ten 5’e çıktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder