3 Aralık 2020 Perşembe

UNESCO, Ayasofya ve Kariye’de inceleme yapmak istiyor

Ayasofya ve Kariye’de yapılan değişiklikler UNESCO’nun yakın takibinde. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, tarihi yapılarda inceleme yapmak için Türkiye’ye müracaat etti.

BOLD – UNESCO Türk hükümetinden Ayasofya ve Kariye’de inceleme yapmak için izin istedi. UNESCO Genel Direktör Vekili Ernesto Ottone, UNESCO Özel Danışmanı Mounir Bouchenaki’nin Bizans döneminden kalma iki eski kilise olan Ayasofya ve Kariye’de yapılan müdahaleleri ve muhtemel değişiklikleri gözden geçirmesinin ve bunları not etmesinin planlandığını belirtti.

İki yapıda da Hristiyanlık için değerli olan unsurlara müdahale edildiğine ilişkin söylentilerden rahatsız olduğunu ifade eden Ottone, UNESCO’nun bu iki müzenin camiye dönüştürülmesini onaylayacağı yönündeki yanlış haberlerin de endişe verici olduğunu vurguladı.

AYASOFYA VE KARİYE’NİN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

86 yıl boyunca müze olan, 1985 yılından bu yana da UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya 24 Temmuz’da müzeden camiye dönüştürüldü.

İstanbul’un Fatih ilçesinde tarihi 6’ıncı yüzyıla dayanan ve Bizans döneminden günümüze iyi korunmuş bir şekilde gelen Kariye’nin geçen Ağustos ayında yine Danıştay kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi. Kariye Camii, Bakanlar Kurulu’nun 29 Ağustos 1945 tarihinde aldığı kararla müzeye çevrilmişti.

Dünyada 5 yaşın altında 11 milyon çocuk açlıktan ölme sınırında

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder