1 Aralık 2020 Salı

Dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar ölümünün 10. yılında anılıyor

2008 yılında UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü verilen çini sanatçısı Sıtkı Olçar’ın ölümünün üzerinde 10 yıl geçti. Kızı Kübra Olçar Erden, babasının mirasını yeni bir kitapla taçlandırdı.

BOLD – Kendine özgü çalışmalarıyla çini sanatına yeni bir vizyon kazandıran çini ustası Sıtkı Olçar, vefatının 10. yılında kızı Kübra Olçar Erden’in kaleme aldığı Babamı Alan Martı adlı kitapla anılıyor. Kübra Olçar Erden, hayatının kahramanı olarak belirttiği babası Sıtkı Olçar’ın hayat hikâyesini kaleme alma macerasını “Ruhumda hapsolmuş, özgürlüğünü bekleyen buruk bir kelebek uçuyor on yıldır, az kaldı yakındır özgürlük” şeklinde ifade ediyor.

1980 yılından itibaren, özellikle İznik çinileri üzerine çalışan ve kaybolup gitmekte olduğu sanılan Kütahya çiniciliğine yeni bir boyut ve dinamizm kazandıran Sıtkı Usta, farklı dokunuşlarıyla sanatında kendi tarzını oluştururken, kendisine ve sanatına ilham veren Kütahya’dan hiç kopmadı. Kütahya çinilerini tüm dünyaya tanıttı. Herkesin ilgisini memleketine çekmeye çalıştı. Çiniciliğe farklı bir boyut katarak bu geleneksel Türk el sanatının değerini ülke sınırlarının dışına taşıdı. Geçmişe ait olanı, tarihin damıttıklarını kendi yaratı sürecinde bambaşka bir bakış açısıyla yeniden değerlendiren Sıtkı Usta 1980 yılından 2010’a kadar Cenevre, Cezayir, Madrid, Londra, Tokyo, Osaka, Paris, New York başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda kişisel sergi açarak önemli bir hayran kitlesi edindi. 15 Kasım 2010’da pankreas kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğinde geriye önemli bir miras bıraktı.

Kübra Olçar Erden’in babasıyla yaşadığı acı-tatlı hiçbir şeyi unutmamak için yazdığı kitabı “Bir Sıtkı”, “Bir Dost Sıtkı”, “Bir Baba Sıtkı” ve “Bir Usta Sıtkı” başlıklı dört bölümden oluşuyor. Kitapta UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödüllü Sıtkı Usta’nın kendisinin dile getirdiği anıları da okurlarla buluşuyor.

Kübra Olçar Erden

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder