18 Ocak 2021 Pazartesi

Katledilişinin 14. yılında arkadaşları Hrant Dink’i anlattı

19 Ocak 2007’de Şişli’deki gazete binasının önünde katledilen Hrant Dink’in ölümünün üzerinden tam 14 yıl geçti. Arkadaşları, Dink’in bu topraklardaki insanların bir arada, özgürce ve barış içerisinde yaşaması için çabaladığını dile getirdi.

BOLD – Kaleme aldığı bir yazı nedeniyle ırkçı çevrelerce hedef haline getirilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007 günü Şişli’deki gazete binasının hemen önünde tetikçi Ogün Samast tarafından katledildi. Arkadaşları ölüm yıldönümü öncesi Dink’i anlattı.

İNSANLARIN ÖNYARGILARINDAN UZAKLAŞABİLECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORDU

Mezopotamya Ajansı’ndan Ferhat Çelik’in haberine göre Hrant’la, Agos’un yayın hayatına başlamasına yakın günlerde tanıştığını dile getiren Yazar ve Karikatürist Kemal Gökhan Gürses, “Türkçe yayınlanacak bir gazete idi. Ermenice eki vardı. Halen öyle. Ermeniler ilk kez kapalı cemaat kimliklerini genel toplumuna sunmaya soyunmuşlardı. Hrant’ın amacı da bence buydu. Birbirini duyan ve anlayan, birbiriyle konuşan insanların ön yargılarından uzaklaşabileceklerini düşünüyordu. Son derece açık bir bakışla yapmak istiyordu bunu. ‘Tek yolumuz bir arada yaşamayı savunmak olmalı’ diyordu’ Hrant” dedi.

İLİKLERİME KADAR ANADOLULUYUM

Arkadaşlarından Tatyos Bebek de, Hrant Dink’in bu topraklarda bütün insanların bir arada, özgürce ve barış içerisinde yaşaması için çabaladığının altını çizdi. Bebek, bu çabasını ise yine Dink’in, “Türkiyeliyim, Ermeni’yim ve iliklerime kadar da Anadoluluyum. Bir gün bile ülkemi terk etmeyi, geleceğimi Batı denilen o hazır özgürlükler cennetinde kurmayı, başkalarının bedeller ödeyerek oluşturdukları demokrasilere yamanmayı düşünmedim. Kendi ülkemi de o tür özgürlükler cennetine dönüştürmek temel kaygım oldu” şeklindeki sözleriyle hatırlattı. Bebek, Hrant Dink’in farklılıkları zenginlik olarak gördüğünü vurguladı.

TÜRKİYE’YE DÖNÜŞÜMDE HRANT DİNK KARŞILAMIŞTI

Hrant’ın yakın arkadaşlarından Gazeteci-Yazar Aydın Engin de “1992’de 12 yıl süren siyasal göçmenliğe son verip, Türkiye’ye döndüm. Yasa gereği kesinleşmiş hapis cezalarımın altıda birini yatmak zorundaydım. Uçağın kapısında polislerce alınıp, havalimanı polis merkezine götürülürken beni karşılamaya gelen bir avuç gazeteci arkadaşın arasında kara gözlü, kara saçlı, uzun boylu ve yakışıklı biri hızla sıyrıldı. Polislerin engellemesine zaman bırakmadan omzuma dokundu ve ‘Biz senin yazılarınla büyüdük Aydın Abi, aramıza hoş geldin. Ben Hrant Dink’ dedi. Bir gazeteciye 12 yıllık göçmenlik yaşamından sonra bundan daha büyük nasıl bir ödül verilebilirdi ki?” dedi. Engin, Hrant Dink’in çizgisinin bugün genç Hrantlar tarafından aynı kararlılıkla sürdürüldüğünü söyledi.

ÇOK İÇTEN BİR İNSANDI

Hrant’la 1990’ların sonunda Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin çalışmaları esnasında tanıştıklarını ifade eden arkadaşlarından Emel Kurma da “Hrant çok içten bir insandı. Bu memleketi, bu ahaliyi iyileştirmeye çalışan, yeniden dünyaya gözümüzü açmamızı, birbirimize güvenmemizin yollarını sağlamaya çalışan, ezberlerden kurtulmamızı sağlamaya çalışan insanlardan biriydi Hrant. Onun etkisi ne olursa olsun silinemeyecek bir şey. Öldürülmesinin kahrı da hepimizin üzerinde bir lanet gibi duracak” dedi.

BU YIL Kİ ANMA ONLİNE YAPILACAK

Hrant’ın Arkadaşları İnisiyatifi’nden Bülent Aydın ise, Hrant’ı bir “hakikat anlatıcısı” olarak tanımladı. Bu yılki Hrant Dink anmasının diğer yıllardan farklı olacağını söyleyen Aydın, her yıl Agos Gazetesi’nin eski çalışma ofisinin bulunduğu Sebat Apartmanı’nın önünde yapılan anma töreninin bu yıl pandemi nedeniyle çevrimiçi yapılacağı bilgisini paylaştı. Herkesin 19 Ocak’ta yayınlayacakları internet adresi üzerinden anmaya katılabileceğini ve ‘Buradasın Ahparig’ yazan çevrimiçi pankartlarını Hrant Dink’in öldürüldüğü yere bırakabileceğini belirten Aydın, gün boyunca yapılacak yayınlarda Rakel Dink’in, eşi Hrant Dink’in öldürüldüğü Sebat Apartmanı önünden sesleneceğini belirtti.

AKP Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı: Tam 5 kat arttı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder