28 Aralık 2018 Cuma

31 Mart, 24 Haziran’ın ikinci turu olabilir mi?

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 31 Mart yerel seçimlerine 24 Haziran’ın ikinci turu gibi gitme çağrısı yaptı. Peki bunu başarmak mümkün mü?

BOLD/ANALİZ

Türkiye, 15 Temmuz sonrası yaşanan kutuplaştırma politikasının ilk sandık sınavını, 16 Nisan 2017’de verdi. Muhalefetin rejim değişikliği diye tanımladığı anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanı+Hükümet sistemine geçiş için sandık başına gitti. AKP, MHP, BBP’nin oluşturduğu Cumhur ittifakı; CHP, İyi Parti, Saadet Partisi’nin oluşturduğu Millet İttifakı + HDP’ye karşı kazandı.

YÜZDE 1.5 FARKLA MEŞRUİYET TARTIŞMASI

Ancak yoğun seçim hileleri eleştirileri altında ve referandumun meşruiyetini sorgulatacak şekilde yüzde 1.5’dan az bir farkla. Evet oyları yüzde 51,41, hayır oyları ise 48,59 olarak açıklandı. Buna göre, 25 milyon 157 bin 463 seçmen “evet”, 23 milyon 779 bin 141 seçmen ise hayır dedi.

MUHALEFETİN İKİNCİ MAĞLUBİYETİ

İkinci sandık ise 24 Haziran 2018’de kuruldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan 26 milyon 330 bin 823 oy alarak yüzde 52.29 ile seçildi. Muhalefet bloğunun oyu ise 47.74’e geriledi. Muharrem İnce: 30,64, Selahattin Demirtaş: 8,40, Meral Akşener: 7,29, Temel Karamollaoğlu: 0,89, Doğu Perinçek: 0,20 oy alabildi. Seçimler ilk turda neticelenmiş oldu.

MUHALEFET DAHA UMUTLU

31 Mart seçimlerinde ise muhalefet daha umutlu. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener 1989 hatırlatması yapıyor. 16 Nisan referandumunu örnek veriyor. CHP, 31 Mart’ta Türkiye’ye bahar geleceğini müjdeliyor. HDP her fırsatta iktidarı geriletmek için varım diyor. Bütün ötekileştirmelere rağmen sağduyu ile hareket etmeye devam ediyor. Adayları da kantarın terazisine vurduğumuzda seçmen nazarında da muhalefet adına olumlu bir tablo oluşuyor.

İKTİDAR SEÇİM RÜŞVETİ DAĞITIYOR

İktidar kanadında ise çok tartışılan adımlar atılıyor. Seçim hileleri eleştirilerine maruz kalan YSK başkanı ve üyelerinin görev süreleri bir yıl daha uzatılıyor. İstanbul adayı TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın başkan sıfatı ile seçim kampanyası yürütmesi tartışılıyor. Cumhurbaşkanı seçim yasakları dışına çıkarılıyor. Meclisten geçirilen torba yasalar ile seçim rüşveti diye nitelenen düzenlemeler yapılıyor.

SEÇİMİN BELİRLEYİCİ ÖĞESİ EKONOMİ

Bütün bunlara rağmen bu seçimin en belirleyici öğesinin ekonomi olacağı açık. Son dönemde yapılan anketler iktidar oylarında önemli oranda gerileme olduğunu gösteriyor. Muhalefet de iktidar da bunun farkında. Muhalefet seçim kampanyalarını ekonomik kriz üzerine kurarken, hükumet asgari ücreti 2 bin 20 lira yaparak, ekonomik adımlar atarak, 100 günlük programlar açıklayarak en azından seçime kadar vatandaşın krizi daha derinden hissetmesinin önüne geçmeyi amaçlıyor.

SANDIK HİLELERİ ENGELLENEBİLECEK Mİ?

Aslında son dönemde yapılan seçimlerde en çok tartışılan konu seçim hileleri. Mühürsüz oylar, sandıklara önceden atılan oylar, değiştirilen pusulalar, plakasız araçlar vs. 16 Nisan’da 24 Haziran’da bu anlamda muhalefet için iyi bir sınav olmadı. Muhalefetin seçim kazanmasının yolu hile yaptırmamasından geçiyor. Bu seçimde seçim sonuçlarını alma ve sandıklara sahip çıkma noktasında da güçlü bir irade var gibi. Muhalefet kazanabilecek adaylar etrafında birleşir ve seçim hilesi yaptırmaz ise 31 Mart, 24 Haziran’ın ikinci turu olabilir.

TEMELLİ’DEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Temelli’nin çağrısı: “Bütün muhalefet partilerini bu anlamda dayanışmaya çağırdık. Biz 24 Haziran seçimlerinde gerçek anlamda dayanışmayı başarsaydık, ikinci tura kalırdık. Madem kalamadık o zaman gelin bu yerel seçimleri, her yerelin özelinde ikinci tura çevirelim. Tek başına muhalefetten bir parti yerellerde iktidara geliyorsa burada sorun yok. Tek başına iktidara gelemiyorsa o zaman demokrasi güçlerine düşen dayanışmadır. Biz her yerde demokrasi güçlerine katkı vereceğimizi ve yanyana olacağımızı söyledik. Bu fedakarlığı yapacağız.”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder