28 Aralık 2018 Cuma

Yerel seçimde savaş ekonomi üzerinden ilerliyor

Muhalefet partisi liderleri seçim kampanyalarını ekonomik kriz üzerine oturttular.  Muhalif liderlerin söylemleri de Hükumetin karşı hamlesi de ekonomi üzerine

BOLD

VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKANLAR ANLATILIYOR

2018 yılı ekonomik anlamda zor bir yıl oldu. Ancak ekonomistlere göre 2019 yılında Türkiye’yi daha büyük riskler bekliyor. Hükumet 31 Mart yerel seçimlerine giderken, yaşanan ekonomik krizin vatandaşa yansımasını en aza indirmeye çalışılıyor. Elektrik faturasında yüzde 10 indirim ya da köprü cezalarının affı gibi adımlar geldi ilk etapta Hükumet kanadından. Muhalefet ise vatandaşın cebinden çıkanları anlatıyor. İşte muhalefet partisi liderlerinin ekonomiye yönelik eleştirilerinden bazıları:

HER ÇOCUK 4 BİN 320 DOLAR BORÇLA DOĞUYOR

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “2002’de doğan her çocuk 1963 dolar borçla doğuyordu. Bugün 4 bin 320 dolar borçla doğuyor. Vatandaşın kredi kartı borcu 68 milyar liraya çıktı. Vatandaşların çektiği kredi borcu ise 187 milyar TL. Hükumet ne yaptı icra dairelerinin sayısını artırdı. 20 milyon icra dosyası oluştu. 7 kez mali af çıkarıldı. Vatandaş devlete olan borcunu ödeyemiyor. Dünyanın en pahalı benzinini kullanan ikinci ülkeyiz. 1987 yılında 14. büyük ekonomiydik. Şimdi 17. büyük ekonomiyiz. Neden geriye gidiyoruz?”

GELİR DAĞILIMINDA EN ADALETSİZ 5 ÜLKEDEN BİRİ

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli: “Her yerde giderek artan bir yoksulluk var. Ama bu iktidarı dinlediğinizde sanırsınız ki dünyanın en iyi ve adaletli ekonomisine sahip. Hayır, dünyanın en adaletsiz ekonomisine sahip. Dünya’da gelir dağılımı en adaletsiz 5 ülkeden biri bu ülke. Çünkü yolsuzluktan besleniyorlar. Çünkü ekonomideki bu adaletsizlik, sarayın şatafatın göstergesi. Sarayda şatafat arttıkça, yandaşlar zengin oldukça, ülkenin kaynakları betona gömüldükçe, halk yoksul, insanlar perişan ve açlık giderek artıyor.”

DAMATLA ÇÖZERİZ DİYORLAR

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “Vatandaşın asıl derdi ekonomi. Belediye otobüslerinde gösterilen kartlarda her gün en az 10 kişinin bilet parası olmuyor. İnsanlar otobüs kartlarına 5 lira yükleme yapamıyor. Evlere gelen elektrik doğalgaz faturalarına bakın. Her gün asgari ücretle çalışan 4 bin kişi işten çıkarılıyor. O kadar büyük firmalar işten çıkarıyor ki. Bütün partiler bir araya gelelim krizi çözelim diyoruz. Biz damatla çözeriz diyorlar.”

EKONOMİDE İŞLER İYİ GİTMİYOR

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: “Hükümet durmadan 100 günde bir Eylem Planı hazırlıyor. Bu eylem planları ülke sorunlarını çözecek planlar değil. Bu planlar yapılıyor işsizlik artıyor. Bu planlar yapılıyor enflasyon artıyor. Bu planlar yapılıyor borcumuz yükseliyor. Bu planlar sorunları çözmüyor. Göçü durdurmuyor. Ekim ayında üretim düştü. İşsizlik arttı. Devlet şimdi borçları vermek için borç tahvilleri ihraç etmeye başladı. 11. Kalkınma Programı hala yok”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder