28 Aralık 2018 Cuma

Suriye ordusu: Askerlerimiz Menbiç’e girdi ve Suriye bayrağını dikti

Suriye ordusu, Menbic’e girdiklerini ve göndere Suriye Cumhuriyeti’nin bayraklarını çektiklerini açıkladı. Suriye ordusunun açıklamasında “Menbic’deki bütün Suriye vatandaşlarının ve diğerlerinin tam güvenliğini garanti ediyoruz” denildi.

Türkiye’nin “Fırat’ın doğusuna askeri operasyon” çıkışlarıyla tansiyonu yükseltmesi ve ABD’nin bölgeden çekilme kararının ardından PYD-YPG temsilcileri Suriye hükümetine bölgeye asker gönderme çağrısı yapıyordu. Son olarak YPG tarafından yapılan açıklamada Suriye ordusunun Menbiç’e davet edilmişti.

Bu açıklamanın duyulmasından kısa bir süre sonra Suriye devlet televizyonunda bir açıklama yapan ordu sözcüsü, “Askerlerimiz Menbiç’e girdi ve Suriye bayrağını dikti. Menbiç’teki tüm Suriye vatandaşları ve diğer tüm kişilerin tam güvenliğini garanti ediyoruz” dedi.

Ordu sözcüsü ayrıca ulusal egemenliğin korunması için tüm Suriyelilerin çabalarını birleştirmesi gerektiğine vurgu yaptı, ‘tüm işgalcilerin yenileceği’ mesajı verdi.

MENBİC: SURİYE’NİN KUZEİNDE BİR KİLİT NOKTASI

Fırat’ın batısında bulunan Menbic, Türkiye-ABD-Suriyeli Kürtler geriliminde kilit noktalardan biri. Kent, IŞİD’i aylar süren bir savaşın ardından Ağustos 2016’da Menbic’den temizleyen Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolünde bulunuyordu.

ABD askerleri kent merkezinde SDG ile ortak devriye gezerken, Türkiye’nin tepkisi üzerine son aylarda bir ‘denge unsuru’ olarak kent kırsalında da TSK ile ortak devriye yapıyordu. ABD’nin çekilme kararının ardından Türkiye destekli ÖSO Menbic’in dışına konuşlanmaya başladı. ABD askerlerinin ise düne kadar kent merkezinde SDG ile devriyeye devam ettiği belirtiliyordu.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder