29 Aralık 2018 Cumartesi

Hafta Sonu İçin Film Önerisi: Gerçeklik üzerine zihin fırtınası

Yaşadığınız hayatın gerçek olduğundan emin misiniz? Bir şeylerin yanlış olduğu düşüncesine hiç kapıldınız mı? “Gerçeklik” size şüpheli mi geliyor? Önereceğimiz film tam size göre.


JACOB’S LADDER (DEHŞETİN NEFESİ)

“Jacob singer’ın kâbusunun en korkunç yönü rüya görüyor olmamasıdır.” tanıtım cümlesiyle sunulan ve bizi rahatsız bir zihnin labirentlerinde dolaştıran filmin konusu şöyle…

Jacob Singer, Vietnam savaşı gazisidir. Eski eşinden 3 çocuğu olmuş ve en küçükleri Gabe, trafik kazasında ölmüştür. Jacob artık bir postanede çalışmakta, çalıştığı postanedeki iş arkadaşı Jezebel ile de birlikte yaşamaktadır. Ara ara somatik ağrıları nedeniyle doktora gitmektedir. Her şey, Jacob’un bir metro istasyonunda “karanlık”ta “yaratıklar” görmesiyle başlar. Sağa ve sola sürekli dönen kafaları, çıkardıkları garip sesler ve en önemlisi Jacob’u takip etmeleri.

Bu yaratıklar Jacob’u öldürmeye çalışmaktadırlar. Sürekli kabuslar, sürekli bir kovalamaca.. Düş ile gerçeklik arasında izleyiciyi geren, sıkıntılara sokan yolculuklar. Ağır bir krizden sonra Jacob eşinin yanında uyanır, çocuğu ölmemiştir. Her şey yolunda gider ama birkaç gün sonra gelen bir arama her şeyi değiştirir. Jacob’un Vietnam gazisi arkadaşı onunla aynı sanrıları görmektedir. Ve gerçeklik bir daha alt üst olur. Jacob Singer araştırmaya başlar ama bir bar çıkışı arkadaşının bindiği araba patlar. Cenazede bir araya gelen gazilerin hepsinin aynı kâbusları gördüğü ortaya çıkar. Jacob için artık gerçek ve rüya iyice karışmıştır.

İSİM ESKİ AHİTTEN

Başrolünde Tim Robbins’in olduğu “Jacob’s Ladder”(Yakup’un Merdiveni) ismini Hristiyanlık ve Musevilik kaynaklarında var olan ve Yakup Peygamber’in göğe çıkan ve gökten inen melekleri gördüğüne inanılan merdivenden alıyor. Ancak, Jacob Singer’ın gördüğü melekler(!) hiç de eski kitapların anlattığı gibi değildir.

2019’da filmin yeniden çevriminin (remake) sinemalarda olacağı söyleniyor. Umarız gerçek değildir. Yeni bir remake faciasıyla karşılaşmaya hiç niyetimiz yok.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder