29 Aralık 2018 Cumartesi

Anadilde hizmeti teklif etmek dahi Anayasaya aykırı bulundu

Bir zamanlar Anadilde eğitim ve hizmetin yasalaştırılması konuşulurken, şimdi bu konuda verilen teklif dahi Anayasa’ya aykırı bulunarak kabul edilmedi.

Meclis 26’ncı dönemde Anayasaya uygun bulunan anadilde kamusal hizmetin verilmesini amaçlayan HDP’nin kanun teklifi, 27’nci dönemde Anayasaya aykırı bulunarak, reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın, Meclis Başkanlığı’na kamusal alanlarda anadilde hizmet verilmesi amacıyla 11 Eylül 2018 tarihinde sunduğu “Kamu Hizmetlerinin Anadillerde Yerine Getirilmesine Dair Kanun Teklifi”, Meclis Başkanı Binali Yıldırım imzasıyla, Anayasaya aykırılık iddiasıyla reddedildi.

Red gerekçesi şöyle: “Anayasanın 3’üncü maddesi 1’inci fıkrası ‘Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir’ şeklindedir. Anayasanın 4’ücü maddesi uyarınca mezkür hüküm, değiştirilmeyecek ve değiştirilmesi teklif edilmeyecek hükümler arasında yer almaktadır.”

BİR DÖNEM ÖNCE ANAYASAYA UYGUN

Söz konusu kanun teklifi, 2 Şubat 2016 tarihinde 26’ncı dönemde milletvekili olan Beştaş tarafından Meclis Başkanlığı’na verilmişti. Aynı teklif, Anayasaya uygun bulunarak, Plan ve Bütçe, Milli Eğitim, İçişleri, Gençlik ve Kültür ile Anayasa komisyonlarına havale edilmişti.

TEKLİFİN GEREKÇESİ NE DİYORDU?

Teklifin gerekçesinde ise Türkçe bilmeyen ya da kendi dilini konuşmayı tercih eden vatandaşlar için şu görüşler dile getiriliyordu: “Bu vatandaşlarımız, askerlik, vergi, oy verme vb vatandaşlık hukuku gereği tüm yükümlülüklerini yerine getirmekte iken sunulan kamu hizmetlerinin sadece Türkçe verilmesinden dolayı, bu hizmetlerden Türkçe bilenlere göre eşit faydalanamamaktadır.”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder