28 Aralık 2018 Cuma

Rus trollerin Türkiye’ye yönelik paylaşımları 15 Temmuz sonrası zirveye ulaşmış

Twitter, Rusya’nın “troll fabrikası”nda üretilen 10 milyon tweetin içeriğini ilk kez paylaştı.

Arşivde, trollerin en çok kullandığı hashtag’ler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunması dikkati çekti.

Veriler, Moskova’nın nasıl kutuplaşmaları tetikleyerek sistemli provokasyon hazırladığını, bunu da stratejik amaçları için nasıl kullandığını çarpıcı örnekleriyle ortaya koydu.

Karar’da yer alan habere göre, ABD’den Avrupa’ya, Türkiye’den Afrika ve Arap coğrafyasına bütün sosyal hareketlerde ön plana çıkan sosyal medyada Rus etkisi, Twitter’ın açtığı arşivle ortaya çıktı.

Twitter sansüründe Türkiye açık ara birinci

15 TEMMUZ 2016 SONRASI PAYLAŞIMLAR ZİRVEYE ULAŞTI

ABD seçimleri ve Almanya’da Merkel karşıtı propagandada Rusya merkezli troll ordusunun yaydığı sahte hesapların büyüklüğü dikkati çekti. Arşive göre Rus trollerin paylaşımları Türkiye’de 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü sonrası, Almanya’da seçim öncesi, İngiltere’de ise Brexit esnasında zirveye ulaştı.

Twitter, çoğu Rusya kökenli trol arşivini kamuoyuna açtı. Troll hesapların yaptığı paylaşımlarda Türkiye, Erdoğan ve 15 Temmuz hakkında yapılan Almanca paylaşımlar da dikkati çekiyor.

Twitter, sosyal medyada propagandaların nasıl yapıldığını göstermek amacıyla, bilinçli olarak tartışmalı konuları paylaşan ve sistematik olarak kutuplaşmayı hedefleyen 5 bin troll profil ve 10 milyonu aşan Twitter paylaşımlarını araştırmacıların istifade etmesi amacıyla yayımladı.

5 BİN TROLL HESAPTAN 10 MİLYONUN ÜZERİNDE TWEET

Kamuoyuna açıklanan bu veriler yeni bir trol kampanyasını ifşa etmiyor; sadece bu zamana kadar bilinen yöntemleri bir arşiv olarak kamuoyuna sunuyor.

Twitter’in sunduğu troll arşivinde 5 bin troll hesaptan yayımlanan 10 milyonun üzerinde tweet bulunuyor. Bu troll hesapların 3 bin 841’inin Rusya’dan paylaşım yaptığı tahmin ediliyor. Bu hesaplar Rusya’nın resmi troll fabrikası olarak bilinen Internet Research Agency (IRA) tarafıdan organize ediliyor.

IRA, Rusya’nın ABD’de 2016’daki seçimleri manipüle etme girişimleri iddiası ile sık sık gündeme gelmişti.

770 TROLL HESAP İRAN İÇİN ÇALIŞIYOR

Twitter, propaganda amaçlı troll hesaplarının 770’inin de İran’a çalıştığını açıkladı.

Atlantic Council isimli bir ABD merkezli thinktank kuruluşu, Twitter’ın araştırmacıların hizmetine sunduğu propaganda tweetlerini inceledi. Yapılan araştırmalar, troll hesapların sadece hedef ülkede istikrarı bozmak amacıyla değil, kaynak ülkenin menfaatlerini korumak amacıyla da faaliyet gösterdiğini ortaya çıkardı.

ABD Ankara Elçiliği parasızlıktan Twitter hesabını güncellemeyi bıraktı

TROLLERİN ÖNCELİKLİ AMACI TOPLUMDAKİ KUTUPLAŞMAYI ARTIRMAK

Analizlere göre, sadece seçimler gibi etkinliklerde ortaya çıkan trollerin ana hedefi bir partinin kazanmasına yardımcı olmak değil, daha çok toplumdaki kutuplaşmayı artırmak.

Alman Der Spiegel dergisi, yayımlanan Twitter paylaşımlarından Almanca olanları inceledi. İran tarafından gelen Almanca tweetlerin sayısı bin 500 gibi az olduğu için Rusya tarafından yapılan 100 bin Almanca tweet mercek altına alındı.

ALMANCA TWEETLER, TOPLUMDA KUTUPLAŞMA OLDUĞU DÖNEMLERDE DAHA SIK PAYLAŞILDI

Almanca tweetlerin Almanya’da toplumda kutuplaşma olduğu dönemlerde daha sık paylaşıldığı tespit edildi. Rus troller tarafından yapılan Almanca paylaşımların en çok 2017’de yapılan genel seçimlerde, İngiltere’de yapılan Brexit referandumu esnasında ve Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yapıldığı ortaya çıktı.

Twitter’ın yayınladığı arşivde en fazla aktivite Rusya’nın troll fabrikası IRA tarafından yapılıyor.

Daha önce İngiltere ve Avrupa medyasına konuşan eski bir “fabrika çalışanı”, St. Petersburg’daki Rusya İnternet Araştırmaları Merkezi hakkında çarpıcı bilgiler açıklamıştı.

Eski troll, IRA’nın Kremlin Sarayı’nın ‘propaganda merkezi’ gibi çalıştığını anlattı. Merkezin eski çalışanlarından Marat Burkhard, merkezin işleyişine ilişkin, “Çalışanların hepsinin farklı rolleri var. Mesela biri Putin muhalifi rolünü oynuyor, diğeri ise Putin yandaşı. Amaç ise sosyal medya ve forumlarda yapılan propagandalara ‘orijinallik havası’ katmak” diyor.

Her troll’ün 12 saat içinde en az 135 yorum yazmak zorunda olduğunu belirten Burkhard, “Foruma yazılacak bir yorum en az 200 karakterden oluşmak zorunda. Yani oturup sürekli yazacaksınız” dedi.

Troll adaylarının yaratıcılık ve yazım gibi önemli sınavlardan geçirilerek seçildiğini anlatan eski troll, merkezin çalışanlarının yazdıklarını denetleyen başka üst düzey bir troll grubunun varlığına da dikkati çekmişti.

ABD’de, Donald Trump’ın başkanlık seçimini kazandığı 9 Kasım’dan bu yana Rusya’nın seçimlere müdahale ettiğine dair iddialar ortaya atıldı. CIA’in de aralarında olduğu istihbarat örgütleri, Rusya’nın siber saldırılar üzerinden Trump’ın başkan seçilmesine yardım ettiği konusunda “oldukça emin” olduklarını söylüyordu.

FBI, Trump’ın Rusya bağlantıları hakkında soruşturma başlattı. ABD’de özel yetkili savcı Robert Mueller’in 13 Rus vatandaşı ve 3 Rus şirketini Amerikan seçimlerine müdahale etmekle suçladığına dair haberler geldi dört gün önce.

“BAŞKA FABRİKALAR DA VAR”

Alman DW de Rusların troll fabrikasında çalışan Lyudmila Savschuk adlı bir Rus gazeteciyle konuşmuş, merkez hakkında önemli bilgiler elde etmişti.

Lyudmila, bu troll fabrikasındaki çalışanların her gün üzerinde çalışmaları gereken bir konu listesi aldıklarını söylüyor ve ekliyor:

“ABD hakkındaki kötü haberler, her zaman en önemli konulardı.”

Troll fabrikasında neler yapıldığına dair itiraflarını sıralamaya devam eden gazeteci, burada çalışanların ortalama Ruslardan çok daha fazla maaş aldıklarını belirtiyor. Anlattığına göre, troll fabrikasında 1000’den fazla insan çalışıyor ve burası Rusya’daki tek trol fabrikası da değil…

Trollerin sırasıyla en çok kullandıkları hashtaglar Merkel (2444), Mülteciler (1305), Erdoğan (1271),  Deutschland (1131), Stoppt Terror (1073), Türkei (957), IS (848), AfD (798), CDU (788) ve AB (724).

Bu troll hesapların en meşhuru ise @erdollum isimli hesap. 2016 yılında oluşturulan bu hesap 6550 takipçiye kadar ulaştı.

Troll hesaptan Merkel, Erdoğan, Türkiye, Burka yasağı, mülteciler ve göçmenler hakkında paylaşımlar yapıldı.

@Erdollum’un bir Rus hesabı olduğu 2017’den beri biliniyordu ve hesap kapatıldı.

Twitter’ın tespit ettiği trol hesaplar ve yaptıkları paylaşımlar “https://blog.twitter.com/official/en_us/topics/company/2018/enabling-further-research-of-information-operations-on-twitter.html” adresinden incelenebiliyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder