Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven’in sürdürdüğü açlık grevine bir destek de HDP tutuklu Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’dan geldi. Yüksekdağ 3 günlük açık grevi başlattı. 17 cezaevinde açlık grevi yapan tutuklu sayısı 81’e ulaştı.
KANDIRA’DA AÇLIK GREVİ
İki yılı aşkın süredir Kandıra Hapishanesi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 24 Haziran seçimlerde Hakkâri’den milletvekili seçilen Leyla Güven’in sürdürdüğü açılık grevine destek amacıyla 3 günlük açlık grevine başladı.
GÜVEN’İN EYLEMİ 52. GÜNÜNDE
Yaklaşık bir yıldır Diyarbakır Cezaevi’nde bulunan HDP Milletvekili Güven, “Abdullah Öcalan’ın üzerindeki ağır tecrit koşulları olduğunu” belirterek bunların kaldırılması talebiyle süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlatmıştı. 8 Kasım tarihinde başlayan açlık grevi 52. gününde. Güven’in sağlık durumu giderek kötüye gidiyor.
MECLİSTE DE 2 GÜNLÜK AÇLIK GREVİ
Daha önce de 10 HDP miletvekili TBMM’nde iki günlük açlık grevi yapmıştı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, eylemlerinin, Leyla Güven’e destek için yapıldığını belirmiş, “Belki uzun olmayabilir ama sembolik bir anlamı vardır. Kürt sorunu çözülmeden bugün Türkiye’de yaşanan hiçbir sorunun çözülmeyeceğine vurgu yapmak isterim. Bu direniş elbette başka yerlerde başka şekilde devam edecek” ifadelerini kullanmıştı.
İL ÖRGÜTLERİNE AÇLIK GREVİ BASKINLARI
Öte yandan Leyla Güven’e destek vermek amacıyla birçok il ve ilçe HDP teşkilatlarında partililerce gerçekleştirilen açlık grevi eylemlerine polis müdahale etti. Başta Diyarbakır, Şanlıurfa olmak üzere çok sayıda ilde gerçekleşen polis operasyonlarında açlık grevine destek için açlık grevi eylemi yapan çok sayıda partili gözaltına alındı.
TIBBİ OLARAK YAPILABİLECEKLER
HDP açlık grevleri için tıbbi olarak yapılabilecekleri şöyle sıraladı:
– Açlık grevi yapanların günlük minimum 5 büyük bardak su, 2 çay kaşığı tuz, 5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat ve 500 mg B1 vitamini alması sağlanmalıdır.
– Açlık grevi sırasında, açlık grevi yapanların başka koşullardan kaynaklanan sağlık riskleri ortadan kaldırılmalıdır. Kullanılan malzemelerin temizliği ve sağlığa uygunluğu sağlanmalıdır. Bu kişilerin ılık ve nemli bir ortamda, fazla fiziksel aktiviteye maruz bırakılmaksızın bulunmaları sağlanmalıdır.
HEKİM GÖZETİMİNDE OLMALILAR
– Açlık grevindekilerin var olan hastalıkları nedeniyle kullandıkları ilaçlara nasıl devam edecekleri konusunda bilgi verilmelidir.
– Açlık grevi yapanlara yardımcı olan, bakımlarını sağlayanlara gerekli bilgi ve olanaklar sağlanmalıdır. Bu nedenle Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanmış “Açlık Grevi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Konular” adlı bilgi notu, bu kişilere ve açlık grevi yapanlara iletilmelidir.
– Kişiler, açlık grevine başladıkları andan itibaren, müdahalesini kabul ettikleri hekim gözetiminde tutulmalı ve kendi sağlık durumları hakkında her gün hekimleri tarafından bilgilendirilmelidirler.
HASTANELERE SEVK İMKANI SUNULMALI
– Açlık grevinin kişinin kendi iradesiyle sonlandırıldığı, tedavi ve beslenmeye geçiş aşamasında, TTB’nin daha önceki açlık grevlerine katılmış olanların beslenmeye geçiş, eksikleri yerine koyma ve ortaya çıkan hastalık ve rahatsızlıkların tedavileri üzerine yapılmış olan araştırmalara bağlı olarak hazırladığı “Açlık Grevi Yapmış Hastada Tedavi Bakım Protokolü” uygulanmalıdır.
– Hastaneye sevkler ve tedavi; kusma ve bası yarasına yol açabileceğinden kelepçeli yapılmamalıdır.
– Açlık grevi bittikten sonra yerine koyma ve beslenmeye geçiş aşamasında, ihtiyaç duyulabilecek hekim ve sağlık çalışanı daha önceden belirlenmeli, bu kişilere tedavi ile ilgili gerekli bilgiler verilmelidir.
MESLEK ÖRGÜTLERİNİN CEZAEVLERİNE GİRİŞİ KOLAYLAŞTIRILMALI
– İlgili meslek örgütleri, sağlık ve insan hakları örgütlerinin oluşturduğu “Bağımsız Tıbbi İzlem Heyetleri”nin cezaevi ziyaretleri ve denetimleri, tedavilerin yapılması ve komplikasyonların azaltılması açısından önemlidir. Bu heyetlerin cezaevlerine girmesi için gerekli kolaylıklar sağlanmalıdır. Başta Leyla Güven olmak üzere süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde bulunan mahpusların sağlıklarının tehlikeye girmemesi için Adalet Bakanlığı’nın bir an önce tecridin kaldırılması için adım atması çağrımızı yineliyoruz.
İŞTE AÇLIK GREVİ YAPILAN CEZAEVLERİ VE SAYILARI
Süresiz ve Dönüşümsüz Açlık Grevi Yapan Mahpusların Sayısı ve Bulundukları Hapishaneler:
8 Kasım 2018’den bu yana Diyarbakır D Tipi 1 Kişi(Leyla Güven)
16 ARALIK İTİBARİ İLE 42 KİŞİ
* Gebze Kadın Kapalı Cezaevi 5 Kişi
* Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi 5 Kişi
* Elazığ 1 Nolu F Tipi 3 Kişi
* Van F Tipi 5 Kişi
* Beşikdüzü Cezaevi 3 Kişi
* Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi 4 Kişi
* Kandıra 1 Nolu F Tipi 6 Kişi
* Edirne F Tipi
* Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi 5 Kişi
* Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi 4 Kişi
AİLELERİNİ ARAYARAK AÇLIK GREVİNDEYİZ DEDİLER
20 Aralık
Burhaniye T Tipi 4 Kadın
26 Aralık’ta ailesini arayan bir kadın mahpus 6 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde
olduklarını belirtmiştir.
26 Aralık
* Kırıkkale F Tipi 5 Kişi
* Şakran Kadın Kapalı Cezaevi 3 Kişi
* Şakran 2 Nolu T Tipi 5 Kişi
* Kırıklar 1 Nolu F Tipi 3 Kişi
* Kırıklar 2 Nolu F Tipi 2 Kişi
* Sincan Kadın Kapalı 3 Kişi
28 Aralık
Kırıkkale Cezaevi’nde 29 gündür dönüşümlü açlık grevini sürdüren 12 tutuklu 28 Aralık’tan itibaren grevi süresiz-dönüşümsüz bir şekilde devam ettireceklerini iletti.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder