28 Aralık 2018 Cuma

Kremlin ile Erdoğan arasında Menbiç çatlağı

Ankara’nın PKK’nın uzantısı olarak gördüğü YPG çekildiği bölgeler için Şam yönetimini Menbiç’e davet etmiş, Suriye ordusu da Menbiç merkezine girdiklerini duyurmuştu.

Bu gelişmenin ardından Rusya’dan yapılan açıklamada, Şam’ın hamlesinin memnuniyetle karşılandığı bildirilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Suriye ordusunun Münbiç’te psikolojik eylem içinde olduğunu belirterek, “Henüz kesinleşmiş bir şey yok.” iddiasında bulundu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, YPG’nin denetiminde olan Menbiç’in kontrolünün Suriye hükümetine geçmesini onaylayıp onaylamadıkları sorusu karşısında, “Elbette (onaylıyoruz). Kuşkusuz ki bu, (Suriye’deki) durumun istikrar kazanması bakımından olumlu bir adım.” dedi.

Peskov ayrıca, “(Suriye’de) hükümet güçlerinin kontrolündeki bölgelerin genişlemesi, şüphesiz ki pozitif bir eğilim.” diye ekledi.

Kremlin Sözcüsü, YPG’nin, Menbiç’e girmesi için Suriye hükümetine yaptığı çağrının, yarın üst düzey Türk heyetinin Moskova’ya gerçekleştireceği ziyarette ele alınacağını da belirtti.

“ÖRGÜTLERİN ÇIKMASI HALİNDE BİZE DE YAPACAK İŞ KALMAZ”

Tayyip Erdoğan, Suriye ordusunun Menbiç’e girdiği haberleri konusunda, “Suriye’nin Münbiç’e yönelik psikolojik çalışma ve eylem içerisinde olduğunu biliyoruz. Orada kendi bayrağını dalgalandırma gibi bir durum olduğunu biliyoruz. Ortada kesinleşmiş bir şey yok. 1 saat kadar önce arkadaşlarımızla görüştük, kesin bir şey söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Silahlı kuvvetlerimiz bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye olarak bölgede her türlü gerekli adımı atmış vaziyetteyiz. Suriye’nin bölünmesine karşıyız. Hedefimiz, oradaki terör örgütlerinin çıkmasıdır. Örgütlerin çıkması halinde bize de yapacak iş kalmaz.” diye konuştu.

Beyaz Saray’ın ardından Kremlin de Erdoğan’ı yalanladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşme konusunda daha önce bizzat Kremlin tarafından yalanlanan Erdoğan, yine yarın Rusya’ya gidecek Türk heyetinin ardından Putin ile yüzyüze görüşebileceğini iddia etti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

“Yarın sabah heyetim Moskova’ya gidecek. Dışişleri Bakanının riyasetinde Savunma Bakanım, İstihbarat Başkanım ve aynı zamanda özel temsilcim ve Büyükelçim dörtlü bir ekiple oraya gidecekler ve orada bu konuları etraflıca ele alacaklar. Sayın Putin ile hem telefon hem de bir Moskova veya Soçi ziyaretim olabilir. Bizim bunları (Suriye konusu) çok ciddi olarak ele almamız gerekiyor.”

“ANKARA, TERÖR KALINTILARINI YOK ETMEK VE SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN SAĞLANMASI İÇİN OPERASYON DÜZENLEMELİ”

Menbiç’e Suriye ordusunun bayrak diktiği haberleri gelmeden hemen önce, bir basın toplantısı düzenleyen Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a, Türkiye’nin Fırat Nehri’nin doğusu ve Menbiç’te harekât düzenleme planları sorulmuştu.

Lavrov, soru karşısında şu ifadeleri kullanmıştı: “Ankara’nın, Suriye’nin doğusunda yeni terör karşıtı eylemler düzenleme planlarını; Suriye topraklarında terörizmin kalıntılarının yok edilmesi, Suriye’nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması üzerinden değerlendiriyoruz.”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder