28 Aralık 2018 Cuma

Roboski katliamının yıl dönümünde yeni bir şey yok

Çoğu çocuk 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski Katliamı’nın anma töreninde yaşananlar, yıllardır değişen hiçbir şey olmadığının göstergesi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011’de sivilleri bombalamıştı. 19’u çocuk 34 kişi hayatını kaybetti.

Roboski sakinleri hayatını kaybedenleri, yedinci yıl dönümünde anıyor.

Soğuk hava ve kar yağışına altında süren anma etkinliklerinde güvenlik güçleri yasaklarıyla birlikte alanda.

Sabah saatlerinden itibaren başlayan hareketlilikte çocuklarının fotoğraflarını taşıyan aileler, köy camisinde toplandı. Ailelerin gözyaşları içerisinde yapılan duanın ardından aileler hayatını kaybedenlerin mezarlarına yürüdü.

Köyde bulunan askerler ise mezarlığın girişine kimlik kontrol noktası kurdu. Törene katılanlar sıkı biçimde arama yapıyorlar ve farklı köylerden ve illerden gelenleri Roboski’ye sokulmasında geciktirmeler yaşanıyor.

 

DEVLET ENCÜ AİLESİNİN ENSESİNDE

Bombardımandan en çok etkilenen Aile Encü ailesi olmuştu. 16 ferdini kaybeden Encü ailesi, 7. anma yıldönümünde de yeni bir soruşturmayla karşılaştı.

Ailenin 26 yaşındaki genç üyelerinden Faruk Encü hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle dava açıldı.
Yaptığı paylaşımlar nedeniyle “Suçu ve suçluyu övmek”, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamalarıyla yürütülen 2018/378 nolu soruşturma sonucunda Encü hakkında hazırlanan iddianame, Uludere Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.
Açılan bu dava, Encü hakkında açılmış 6’ncı dava dosyası oldu.

ROBOSKİ KATLİAMI

Roboski Katliamı veya resmi söylemle Uludere Operasyonu, 28 Aralık 2011 gecesi, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Kürtçe: Robozkê) köyünde Türk Hava Kuvvetlerinin F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda 34 Kürt vatandaşın hayatını kaybetmesi olayıdır. Ölenlerin 28’i Encü ailesine mensuptu.

Servet Encü yaralı olarak kurtuldu. Türkiye resmî makamları, ölenlerin, Irak’tan Türkiye’ye mazot ve sigara getiren Kürt kökenli vatandaşların oluşturduğu bir kaçakçı kafilesi olduğunu açıkladı.

KÖYLÜLERİ BOMBALAMA İSTİHBARATINI KİM VERDİ?

The Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan bir habere göre, bombardımanın hemen öncesinde Amerika Birleşik Devletleri’ne ait bir Predator insansız hava aracı köylülerden oluşan kafileyi tespit etti ve hareketlerini izledi.

ABD’nin Ankara’da görev yapan askerî personeli, kafiledekilerin sivil olduğundan emin değildi ve durumu Türk yetkililerine bildirdi. ABD’nin insansız hava aracının elde ettiği görüntüler kafiledekilerin kim olduğunu tespit etmekte yardımcı olabilirdi, ancak Türk yetkililer insansız hava aracının olay yerinden ayrılmasını istedi.

Bu isteği yerine getiren Amerikalı yetkililer, bombalama kararını Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bıraktı. Genelkurmay Başkanlığı, bu haberin “gerçeği yansıtmadığını” ve “olayda grubun ilk görüntü tespiti Türk Silahlı Kuvvetlerine ait İnsansız Hava Aracı tarafından yapıldığını” açıkladı.

Ancak, Batman 2. İnsansız Hava Aracı Filo Komutanlığı’nda görev yapan Hava Pilot Kurmay Binbaşı Ali İhsan Şahin, 25 Kasım 2013’te Genelkurmay Askeri Savcılığı’nda tanık olarak verdiği ifadede, “görüntülerin ilk tespit edildiği bölgede bir hareketlilik olduğu bilgisinin Irak’ın kuzeyinde faaliyet gösteren Amerika Birleşik Devletleri’nin predatör İHA’sı tarafından Türk makamlarına bildirildiğini, bu bilgi üzerine sorumlu birliklerin tamamının görüntüyü izlemeye başladığını” söyledi.

DÖNEMİN İÇİŞLERİ BAKANI: BİLGİYİ MİT VERDİ

Dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kasım 2014’te düzenlediği bir basın toplantısında, “MİT tarafından gönderilen yazılar ve üst düzey MİT görevlisi tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri telefonla bizzat aranarak, Bahoz Erdal’ın hudut hattını geçmekte olduğu bildirilmiştir. Silahlı Kuvvetler’in yetkilileri, bilginin doğru olup olmadığını defaatle sormasına rağmen, MİT yetkilisi ısrarla bilginin doğruluğunu teyit etmiştir. Sonuçta, MİT’ten gelen birden fazla resmî istihbarat raporları ve telefon bilgileri üzerine maalesef Uludere olayı yaşanmıştır.” diye konuştu.

Eylül 2015’te Cumhuriyet gazetesinin ulaştığı belgelere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği bir yazıda MİT’in Bahoz Erdal’ın eylem hazırlığında olduğuna ilişkin “doğruluğu kuvvetle muhtemel” notuyla ilettiği istihbaratın, bombardıman kararında “önemli rol oynadığını” bildirdiği ortaya çıktı.

Takipsizlik kararıyla kapatılan soruşturmada yer alan tanık ve şüpheli ifadelerine göre, bombardımandan önce (insansız hava aracını kontrol eden yüzbaşı dahil) ilgili tüm askeri birliklerin kanaatinin sınıra yaklaşan grubun “terörist değil, kaçakçı olduğu”, buna karşın Genelkurmay’ın bombalama kararı verdiği iddiası Cumhuriyet gazetesi tarafından ortaya atıldı.

MİT’in olayın gerçekleştiği dönemde farklı biçimlerde Bahoz Erdal’ın Türkiye’ye gireceğine ilişkin istihbarat yağdırarak Genelkurmay’ı enforme ettiği ve son olarak Uludere’den gelen grupta Bahoz Erdal’ın da olduğu bilgisiyle Genelkurmay’ı operasyonu yapmaya mecbur bıraktığı sözkonusu dönemde sıklıkla dile getirildi.

Katliamın 7. yılında Roboskili aileler, HDP ve Şırnak Barosu’na tepkili

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder