28 Aralık 2018 Cuma

Tarımsal üretim alarm veriyor

Türkiye’de 2018 yılının en fazla konuşulan sektörlerden tarımda alarm zilleri çalıyor. Başta soğan ve patates olmak üzere tüketici ürünlerdeki yüksek fiyattan şikayet ederken, sattığı maldan para kazanamayan çiftçi üretimden vazgeçiyor.

2018’de tarım sektöründe tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile sebzelerde üretim azaldı. Buğday üretimi yüzde 7 geriledi. 2018’in en fazla tartışılan üç ürünü şeker, patates ve soğan da ciddi üretim kayıpları yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre üretim miktarları, 2018 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 5,8, sebzelerde yüzde 2,6 azalırken, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 0,8 oranında arttı.

Üretim miktarları 2018 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 64,4 milyon ton, sebzelerde 30 milyon ton ve meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 22,3 milyon ton olarak gerçekleşti.

BUĞDAY ÜRETİMİ YÜZDE 7 DÜŞTÜ

Tahıl ürünleri üretim miktarları 2018 yılında bir önceki yıla göre %4,8 oranında azalarak yaklaşık 34,4 milyon ton olarak gerçekleşti.

Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 7 oranında azalarak 20 milyon ton, arpa üretimi yüzde 1,4 oranında azalarak 7 milyon ton, çavdar üretimi değişim göstermeyerek 320 bin ton, yulaf üretimi yüzde 4 oranında artarak 260 bin ton oldu.

KIRMIZI MERCİMEKTE KAYIP BÜYÜK

Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik bakla yüzde 13,8 oranında azalarak yaklaşık 5,9 bin ton oldu.

En büyük üretim kaybı ise kırmızı mercimekte yaşandı. Kırmızı mercimek üretimi 2018’de, bir önceki yıla göre yüzde 22,5 oranında azalarak 310 bin ton oldu.

Geçen yıl yüksek fiyatıyla gündeme gelen ve depolara baskınlar yapılan patates üretimi ise yüzde 5,2 oranında azalarak yaklaşık 4,6 milyon ton olarak gerçekleşti.

Yağlı tohumlardan soya üretimi değişim göstermeyerek 140 bin ton oldu.

ÖZELLEŞTİRME GÖLGESİNDE ŞEKER ÜRETİMİ DE GERİLEDİ

2018’de Türkiye’de tarım sektöründe en fazla gündeme gelen konulardan biri de şeker fabrikalarının özelleştirilmesiydi. Türkiye’de faaliyet gösteren 14 şeker fabrikasından 13’ü özelleştirilmiş, bunların 9’unun özel sektöre devri gerçekleşmişti.

Çiftçi bu yıl ürettiği şekeri satacak fabrika bulamadı.

Özelleştirmelerden sonra bazı firmalar fabrika arazilerini satışa çıkarmış, yapılan işlemlere tarım sektöründen ciddi tepkiler gelmiş ve konu Ankara’ya taşınmıştı. Bu yıl özelleştirme tartışmalarının gölgesinden yapılan şeker pancarı üretimi ise yüzde 10,6 oranında azalarak 18,9 milyon ton olarak gerçekleşti.

Özelleştirilen fabrikalar çiftçinin ürünlerini almadı. Pek çok bölgede şeker pancarı tarlada çürümeye terk edildi. 2019’da özelleştirmeler sonrası şeker üretiminin daha da düşmesi bekleniyor.

Bu yıl ayrıca tütün üretimi yüzde 14,4 oranında azalarak 80 bin 200 ton oldu.

SEBZE ÜRETİMİ DE AZALDI

Sebze üretimi 2018 yılında bir önceki yıla göre azaldı. Sebze ürünleri üretim miktarı 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,6 azalarak yaklaşık 30 milyon ton oldu.

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzeler yüzde 2,5, meyvesi için yetiştirilen sebzeler yüzde 2,9 azalırken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler ise yüzde 1,4 oranında arttı.

YENİ SOĞAN KRİZİ KAPIDA

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden, pırasada yüzde 21,5, havuçta yüzde 12,9, sakız kabakta yüzde 5,6 oranında artış, domateste yüzde 4,7, kavunda yüzde 3,3 oranında azalış oldu.

Soğan üreticileri bu yıl tartışmaların ortasında kaldı, soğan depolarına baskınlar düzenlendi.

Sebze grubunda en yüksek üretim kaybı yüzde 9,4 ile soğan üretiminde yaşandı. Bu yıl soğan fiyatlarında yaşanan tartışmalardan ve bir süre devam eden depo baskınlarından sonra üretimde yaşanan kayıplar, gelecek yıl yeni bir soğan krizinin kapıda olduğunu ortaya koydu.

FINDIK ÜRETİMİ YÜZDE 23 DÜŞTÜ

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarı 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,8 oranında artarak yaklaşık 22,3 milyon ton olarak gerçekleşti.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elma yüzde 19,6, nar yüzde 7, çilek yüzde 10,2 oranında arttı, kayısı  yüzde 23,9, üzüm yüzde 6,4 oranında azaldı.

Turunçgil meyvelerinden mandalina yüzde 6,4 oranında arttı, sert kabuklu meyvelerden fındık ise yüzde 23,7 oranında azaldı.

Dut üretiminde yüzde 10,4 oranında azalış, muz da ise yüzde 35,2 oranında artış oldu. Süs bitkileri üretim miktarı 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,7 oranında arttı.

“Saman, buğday ithal ettiniz” diyenlere bakandan cevap: Paramız var ki ithalat yapıyoruz

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder