28 Aralık 2018 Cuma

İdare Mahkemesi’nden 47 bin kişiyi umutlandıran OHAL Komisyonu kararı

OHAL Komisyonu’ndan red cevabı alan 47 bin kişiyi ilgilendiren ilk karar, İdare Mahkemesi’nden KHK’lıların lehine çıktı. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Bu durum insanlara hukukun varlığı konusunda umut olmuştur” dedi.

KARARLAR MAĞDUR EDİYOR

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nu ziyaret etti. İzlenimlerini aktaran Gergerlioğlu, “OHAL komisyonu uzun süredir yüz binlerce KHK’lının kaderi üzerinde hukuksuz kararlar veriyor. Komisyon anayasal sınırların ve meşruiyet sınırının dışına çıkmış durumda. Kararlar insanları mağdur ediyor” dedi.

BERAAT EDENLERE BİLE RED KARARI

Komisyonun insanların yargıya ulaşmasını engellediğini söyleyen Gergerlioğlu, “20 bin takipsizlik veya beraat kararı var, ancak komisyon bunları umursamıyor ve beraat kararlarına çok rahat ret kararı veriyor. Aldığımız rakamlara göre, komisyona 125 bin 600 başvuru var. 50 bin 300 dosya incelenmiş ve 3 bin 700 kabul var. Şu ana kadar kabul oranı yüzde 7,5 iken son bir ay içerisinde yüzde 7,3’e düşmüş” ifadelerini kullandı.

İDARE MAHKEMESİNİN İLK KARARI OLUMLU

Gergerlioğlu şunları söyledi: “Bir başka önemli haberi ise komisyon başkanı belirtti. Komisyon sonucunda idare mahkemelerine gidenlerden ilk karar çıkmış. İlk karar, komisyonun kararını iptal yönünde çıkmış.” Gergerlioğlu Twitter’dan yaptığı açıklamada da “İdare Mahkemesi OHAL Komisyonu kararı üzerine ilk kararını vermiştir. OHAL Komisyonundan çıkan ret kararına İdare Mahkemesinin verdiği ilk karar olumsuz olmuştur. Bu durum insanlara hukukun varlığı konusunda umut olmuştur” dedi.

BAŞVURULARIN YARISINI BİLE İNCELEMEDİ

15 Temmuz’un ardından, MİT fişlemeleri ile yüzbinlerce insanın işini kaybetti. İç hukuk yolların işlevsizliği nedeniyle on binlerce insan AİHM’ e başvurdu. Bu başvuruları hükümsüz kılmak ve süreci uzatmak için kurulan OHAL Komisyonu, aradan geçen iki yıla rağmen daha başvuruların yarısını bile incelemedi.

50 BİN 300 DOSYADAN 46 BİN 600’ÜNE RED

OHAL Komisyonu’na şimdiye kadar 131 bin 922 müracaat yapıldı. Müracatların 125 bin 678’i kamu görevinden ihraç, 33 bin 184’ü rütbe alma, 2 bin 761’i ise kurum ve kuruluşu kapatma işlemi hakkında oldu. İhraçla ilgili 125 bin kişi müracaat ederken, bunlardan 50 bin 300 dosya hakkında karar verildi. 3 bin 700 kamu görevlisi işe iade edildi. 46 bin 600 kamu görevlisinin ise müracaatı reddedildi. 80 binin üzerinde dolayında dosyanın incelemesi ise devam ediyor.

60 GÜN İÇİNDE İPTAL DAVASI

Kararlar, tebliğ edilmek üzere başvurucuların en son görev yaptığı kurumlara teslim ediliyor. Başvurusu kabul edilenlerin atama işlemleri, en son görev yapılan kurumlar ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca yapılıyor. Komisyonun ret kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara 19, 20, 21 ve 22. idare mahkemelerine iptal davası açılabiliyor.

GÖREV SÜRESİ BİR YIL UZATILDI

Bu arada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) verilen “iki yılda tüm dosyalar karara bağlanacak” sözü tutulmadı. Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun görev süresi 1 yıl daha uzatıldı. Beraat alanlar hakkında bile iade kararı verilmezken, 2 yılın sonunda hükümetin komisyonu “iç hukuk yolları tükenmedi” dedirtmek için kurduğu şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılıyor.

174 MEDYA ŞİRKETİ KAPATILDI

OHAL Döneminde bin 286 eğitim kurumu, 29 sendika, bin 419 dernek, 145 vakıf, 174 medya ve yayın kuruluşu kapatıldı. 985 ticari işletme de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi. Bu kurumlar da OHAL Komisyonu’na başvurdu, ancak henüz bir sonuç çıkmış değil.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder