İçişleri Bakanlığı ve Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri 720’nci haftada İstanbul İHD Şubesi önünde bir araya geldi. Polis kalkanları ve yağmur altında yapılan açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı. Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberi şöyle:
Bu haftaki açıklamada 4 yıl önce hayatını kaybeden Cumartesi Anneleri’nden Kiraz Şahin de anıldı. Şahin, 19 yıl boyunca gözaltında kaybedilen eşi İsmail Şahin’in akıbetini sordu. Cumartesi Anneleri bugün mücadele arkadaşları Şahin’in eşinin akıbetini sordu.
‘İSMAİL ŞAHİN NEREDE?’
Gözaltında Kayıp Komisyonu’ndan Besna Tosun, 720’nci hafta açıklamasını yaptı. Tosun sözlerine, “Kiraz Şahin’in bıraktığı yerde soruyoruz: İsmail Şahin nerede?” diye sordu.
Tosun şunları söyledi, “Türkiye’de devlet gücünün zor ve baskı yöntemleri ile kullanılması ağır insan hakları krizine yol açıyor. Devlet, Anayasa’dan ve uluslararası insan hakları hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Demokratik sistemler bireylerin düşüncelerini, eleştirilerini güvenli ve rahat bir şekilde dile getirmelerinin koşullarını sağlamakla yükümlü.”
‘BU ENGELLEME ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİDİR’
“21 haftadır bizim adalet ve hakikat talebimiz hukuki gerekçelerden uzak bir biçimde engelleniyor” diyen Tosun şöyle devam etti: “Bu engelleme uluslararası hukuk sisteminin ihlalidir. İktidarı bu ihlale son vermeye ve kamuoyunu bilgilendirme hakkımızı güvence altına alma sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz.”
36 YAŞINDAKİ İŞÇİ İSMAİL ŞAHİN NASIL KAYBEDİLDİ?
36 yaşındaki 2 çocuk babası İsmail Şahin temizlik işçisi olarak Beyoğlu Belediyesi’nde çalışıyordu. Şahin DİSK Genel İş Sendikası üyesiydi.
Tosun, Şahin’in kaybedilişini şöyle anlattı: “Şahin 18 Ocak 1996 günü saat 06.30’da iki belediye çalışanı ile birlikte görev yaptığı 34 ATZ 59 plakalı temizlik aracında iş başı yaptı ve bir daha geri dönmedi. Çalışma arkadaşı olan iki kişi Mimar Sinan Üniversitesi’ne geldiklerinde İsmail Şahin’in elindeki elindeki temizlik süpürgesiyle birlikte ortadan kaybolduğunu söyledi. Şahin ailesi sürekli ağlayan bu kişilerin çelişkili bilgiler verdiklerini ve konuşmaktan korktuklarını fark etti. Aynı günlerde İsmail’in 4 yaşındaki kızı babasını televizyonda polislerle gördüğünü söyledi. Aile, Beyoğlu Belediyesi’ne giderek olayın araştırılmasını istedi. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek için yaptıkları girişimler sonuçsuz kaldı.
ERDOĞAN’A ‘EŞİMİN KAYBOLMASI SİZİN SORUMLULUĞUNUZDADIR’
2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen kayıp yakınlarının arasında olan Kiraz Şahin, Erdoğan’a, ‘Eşim sizin işçinizdi. Mesai saatlerinde kayboldu. Eşimin kaybolması sizin de sorumluluğunuzdur’ dedi. Kiraz Şahin 2015 yılında hiçbir bilgiye ulaşamadan aramızdan ayrıldı.”
‘BU SOKAĞA BAKIP UTANMASI GEREKİYOR’
Kiraz Şahin’in mücadele arkadaşı Hanım Tosun da, “Acımızı kenara bırakıyoruz. Mücadelemize kaldığın yerden devam ediyoruz. Bizim mücadelemiz haklı bir mücadele. Eğer bu ülkede hak hukuktan bahsediliyorsa bu sokağa bakıp utanması gerekiyor. Galatasaray Lisesi önünde acımızı dünyaya duyurduk. Bizim için Galatasaray Meydanı bir hesaplaşma meydanı. Çocuklarımızın elini tutup bir mezara gidemediğimiz için Galatasaray Meydanı’na gidiyorduk.
‘ÖLENE KADAR HESABINI SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Kiraz şunları söylemişti, ‘Asla ve asla kimse demesin ki ben kanserden ölüyorum, ben bu ülkede adaletsizlikten ve hukuksuzluktan ölüyorum.’ Adalet olsaydı belki Kiraz bu kadar erken gitmezdi. Bu mücadeleyi veren yüzlerce çocuk, yüzlerce ana var. Biz haklıyız çünkü en değerli çocuklarımızın babasını aldılar. Bunun için mücadele veriyoruz. Kayıplarımızdan vazgeçmiyoruz. ‘Kayıplarımız nerede?’ diyoruz. Failler ortada dolaşıyor ama bir mezar taşımız bile yok. Ölene kadar hesabını sormaya devam edeceğiz.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder