Ekonomik krizin zirve yaptığı geçen yıl üniversiteyi bırakan gençlerin sayısı yüzde 92.2 arttı. Gençler, karnını doyurmak için garson oluyor. Korkunç rakamlar..
Artan geçim sıkıntısı yüzünden son 5 yılda 1.1 milyon üniversite öğrencisi üniversitelerden kaydını sildirdi. Rakamlar ivmedeki hızı gösteriyor.
CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, üniversite öğrenimlerini yarıda bırakarak iş hayatına atılmak zorunda kalan öğrencilerin sayısını araştırdı. Arslan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) okullardan kaydını sildiren öğrenci sayısını, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan da devlet yurtlarına yerleştirilemeyen öğrenci sayısını talep etti.
Yanıtlar çarpıcı gerçeği ortaya çıkardı: Geçen yıl, başvuru yapmasına rağmen 40 bin öğrenci devlet yurdunda yer bulamadı.
YIL YIL ÜNİVERSİTEYİ BIRAKANLARIN SAYISI
MEB’den gelen yanıtta ise son 5 yılda 1 milyon 115 bin 530 öğrencinin üniversitelerinden kaydını sildirdiği ya da kaydını dondurduğu bilgisi resmen iletildi.
Resmi verilere göre, eğitim öğretim dönemi itibariyle son beş yılda üniversiteyi bırakan öğrenci sayısı şöyle oluştu:
2013-2014: 135 bin,
2014-2015: 161 bin,
2015-2016: 197 bin,
2016-2017: 212 bin,
2017-2018: 408 bin.
Ekonomik krizin patlama yaptığı son öğretim dönemindeki üniversiteyi bırakma artış oranının yüzde 92.2 olduğu görüldü.
Hiçbir ailenin üniversiteyi kazanmış çocuğunun eğitimin yarıda kalmasını istemeyeceğini belirten Erdal Aslan şöyle konuştu; “İnsanlar dişinden tırnağından artırarak çocuklarını yine de okuturdu. Demek ki insanlar artık dişinden tırnağından artıramayacak duruma gelmiştir. Bu tabloyu bu iktidar yaratmıştır. Ülkemizin aydınlık geleceği olan gençlerimizi bu girdaptan kurtarmak zorundayız”
VASIFSIZ İŞLERE YÖNELİYORLAR
Üniversiteyi bırakanların çoğunun, günlük olarak geçim sıkıntısını aşmak ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, garsonluk, inşaat işçiliği gibi vasıfsız işlerde çalıştıkları öğrenildi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder