11 Ocak 2019 Cuma

İsveç Parlamentosu’nda Demirtaş önergesi

İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Lawen Redar, yazılı bir soru önergesiyle Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunu İsveç Parlamentosu’nun gündemine taşıdı.

Redar, Demirtaş’ın tutukluluğunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. Redar, cezaevinde bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması için parlamentonun girişimde bulunması amacıyla hükümetin görevlendirilmesini istedi.

ERDOĞAN’I ELEŞTİRDİĞİ İÇİN TUTUKLU

Redar, “143 yıl hapis cezasına çarptırılması istenen Demirtaş siyasi düşüncelerini açıkladığı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiği için tutuklandı.” değerlendirmesinde bulundu.

Redar, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin hukuka aykırı olarak Demirtaş’ı cezaevinde tuttuğunu söyledi.

AİHM SERBEST BIRAKILMASINI İSTEDİ

Evrensel’de yer alan habere göre Redar, AİHM kararına göre, Demirtaş’ın tutuklama sebebinin hiç bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde çoğulculuğu boğmak ve özgür siyasi tartışmaları sınırlamak olduğunu belirtti. Redar, AİHM’in oy birliğiyle Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istediğine dikkat çekti.

HDP’li Leyla Güven’e uluslararası destek

TUTUKLULUĞU ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

Türkiye hükümetinin AİHM kararlarına uymayacağını açıkladığını belirten Redar, sözlerine şunları ekledi: “Buna karşı İsveç güçlü bir tepki göstermeli. Demirtaş’ın özgürlüğüne kavuşması için parlamentonun karar almalı ve İsveç hükümetini görevlendirmeli.”

3 TEMSİLCİNİN SON DURUŞMAYI TAKİP ETMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin, Demirtaş’ın son yapılan duruşmasına üç temsilci yolladığını söyleyen Redar, AKP hükümetinin İsveç ve diğer uluslararası gözlemcilerin duruşmalarda gözlemci olarak bulunmalarını engellemesini kınadıklarını ifade etti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder