11 Ocak 2019 Cuma

Gönül Belediyeciliğine karşı Derman Belediyeciliği

Partilerin belirledikleri ve zaman içinde değişen sloganları Türkiye’nin gerçeğine dair çok şey anlatıyor. Yeni sloganlar eşliğinde Yerel Seçim analizi..

BOLD – 31 Mart yerel seçimlerinde, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) “Gönül Belediyeciliği”, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise “Derman Belediyeciliği” sloganlarını kullanacak.

Seçim yarışı ittifaklar, işbirlikleri, adaylar, istifa tartışmaları arasında son hız devam ediyor. Seçimlere yaklaşık 2.5 ay bir sürenin kaldığı şu günlerde, partilerin seçim sloganları da netleşmeye başladı.

EKMEK İÇİN EKMELEDDİN

Sloganların, seçim sonuçları üzerindeki etkisi sınırlı boyutta olsa da, partilerin bakış açısını yansıtması adına bir değer arz ediyor. Yapılan anketlerde akıllarda kalan en etkili sloganın “Ekmek için Ekmeleddin” çıkması, konunun özeti olsa gerek. HDP’nin “Seni başkan yaptırmayacağız” sloganını da unutmamak lazım.

AKP GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ DİYECEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2019 yerel seçimleri için AKP’nin sloganını “Gönül belediyeciliği” olarak ilan etti. Asıl slogan 15 Şubat tarihinde açıklanacak. O tarihe kadar ara slogan olarak “Önce millet, önce memleket” kullanılacak.

“HİZMET” KELİMESİ SLOGANLARDAN ÇIKARTILDI

AKP, 2014 yerel seçimlerinde ‘Daima Millet Daima Hizmet’ sloganını kullanmış ve yüzde 44 oy almayı başarmıştı. Ustalık dönemine kadar millete hizmet etmeyi ve hizmetkar olmayı ilke edindiğini söyleyen bir AKP vardı. Ancak son dönemde “hizmet” kelimesinin yerini daha çok “güç” odaklı kelimeler aldı.

TÜM MUHALİFLERİ DÜŞMANI İLAN ETME

17-25 Aralık tarihinden itibaren, AKP siyaseti “hizmet” kelimesini literatüründen çıkartarak, vatan, millet, din, iman ve güç gibi kelimeler kullanmaya başladı. Gerilim siyasetini odağına alan AKP, “Dış güçler, içerideki hainler” söylemleri, tüm muhalifleri ötekileştirme ve düşman ilan etme stratejisi izlemeye başladı. Erdoğan’ın büyük fotoğrafları eşliğinde, “sağlam irade” “mutlak güç” sloganları, Irak’ta Saddam’ın yıllarca kullandığı stilin benzeriydi.

KORKU İMPARATORLUĞU KURULDU

Kendisine biat etmeyenler hakkında, önce toplum önünde linç kampanyaları yürüten, ardından da yargıya talimat vererek gereğinin yapılmasını sağlayan bir siyaset anlayışı ortaya çıktı. Oluşturulan bu korku imparatorluğu ülkenin yarısını “Biz olmazsak ülke de olmaz” anlayışını kabullenmeye mecbur bıraktı.

ÖNCE MİLLET ÖNCE MEMLEKET

Bugün kullanılmaya başlanan “Önce Millet, Önce Memleket” sloganı da bu siyaset anlayışının bir yansıması. Yine içeriden, dışarıdan yapılan tüm saldırılara göğüs geren ve vatanı, milleti kurtarmak için kurtuluş savaşı veren bir AKP var. Hem de bu kez yanına aldığı milliyetçi MHP ile birlikte.

TÜRKİYE’NİN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Karşısında ise, bagajındaki tek parti dönemi siyasetinin yüküyle, bugünkü bir takım yanlış politikalarına rağmen, “birleştirme” sloganıyla hareket eden bir CHP. CHP 2014’de ‘Türkiye’nin Birleştirici Gücü’ sloganını kullandı. Yüzde 27 oy alabildi.

MART’IN SONU BAHAR

Bugün ise “Derman Belediyeciliği”, “Martın Sonu Bahar” gibi seçmene umut vermeye çalışan sloganları vitrinine koyuyor. Adaylardan kart vizitlerinde “seni seviyorum” ifadesini kullanmasını istiyor. Seçmene AKP’ye mecbur olmadığı mesajını vermeye çalışıyor.

HER KESİME DERMAN

Esnafa derman, çiftçiye derman, memura derman, kadına derman, işsize derman, emekliye derman, yani kısa tüm sıkıntı içerisindeki kesimlere derman olacağım iddiası ile seçmenin karşısına çıkıyor. Karanlık günler yaşayan ülkeye Nisan ayında baharın geleceğini müjdeliyor.

MHP TAK TUK TUK

MHP henüz bir seçim slogana açıklamasa da, Devlet Bahçelinin söylediği sözler partinin duruşunu anlatmak için yeterli: “Geçen yerel yönetim seçimlerinde bizim sloganımız çok netti. Ne dedik? ‘Tak, tak, tak’. Yani üçünde de MHP’ye oy atacaksın. Bu defa da şunu deriz: Tak, tuk, tuk”

ÇALMADAN ÇALIŞACAKLAR

Saadet Partisi ise “Çalmadan Çalışacaklar” sloganını kullanacak. Vatandaşa devletin malına el uzatanlara, hırsızlara, kul hakkı yiyenlere oy vermeyin mesajı verecek. Solganı ile iktidarı yolsuzluklar üzerinden eleştirecek.

HDP ve İYİ Partinin ise henüz açıklanmış bir sloganı yok. Vatandaş nezdinde hangi sloganların etkili olacağını ise zaman ve seçim sonuçları gösterecek.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder