11 Ocak 2019 Cuma

Türkiye-Suud arasında yeni kriz: Prens YPG ile flörte başladı

Türkiye ve Suudi Arabistan arasında “Suriyeli Kürtler” üzerinden yeni bir kriz doğuyor. Devasa mali güce sahip Prens, YPG ile temas halinde. 

Middle East Institute’da (Orta Doğu Enstitüsü) yayınlanan bir makalede gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından Türkiye ve Suudi Arabistan arasında “Suriyeli Kürtler” üzerinden yeni bir krizin doğmakta olduğu belirtildi.

Türkiye ve Körfez ülkeleri uzmanı Birol Başkan tarafından yazılan makalede Suudi Arabistan’ın Türkiye tarafından terör örgütü ve güvenlik tehdidi olarak görülen YPG güçlü ilişkiler kurmak için “flört” halinde olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan’a bölgedeki iki sıkı müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın da destek verdiğini belirtti.

KATAR KRİZİNİN ARDINDAN İLİŞKİLER TAMAMEN BOZULDU

Yazıda, Türkiye ile Riyad’ın ilişkilerinin 2017 yılı Haziran ayında Suudi Arabistan’ın Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile birlikte Katar’la diplomatik ilişkileri kesmesinden sonra tamamen bozulduğu ifade edildi.

Suudi Arabistan’ın YPG ile ilişkilerinin de Katar krizinin çıkmasından hemen 5 gün sonra başladığı kaydedildi.

Birol Başkan, Ekim 2017’de Suudi Arabistan’ın Körfez İşlerinden Sorumlu Bakanı Thamer El-Sabhan’ın o dönemde ABD’nin İŞİD ile mücadele özel temsilcisi olan Brett McGurk ile birlikte YPG’nin kontrolünü ele geçirdiği Rakka’yı ziyaret ettiğini ve şehrin yeniden inşasını görüştüğünü hatırlattı.

SUUDİ ARABİSTAN, YPG İLE ASKERİ GÖRÜŞMELER DE YÜRÜTÜYOR 

Başkan, 2018 yılı Ağustos ayında Suudi Arabistan’ın YPG’nin İŞİD’den aldığı şehirlerdeki inşa projeleri için 100 milyon dolar bağış sözü verdiğini ve Ekim ayında da ödemeyi yaptığını söyledi.

Türkiye ve Körfez ülkeleri uzmanı Birol Başkan, ekonomik ve mali ilişkiler dışında YPG’ye askeri destek verme konusunda da Suudi Arabistan’ın girişimleri olduğunu iddia etti. YPG ve Suudi Arabistan’ın askeri yetkililerinin görüşmelerine ilişkin Türk medyasında haberler çıktığını kaydetti.

“ABD, Suriye’den çekilmeye başladı”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder